0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

środa, 17 lipca, 2024
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    100 mln złotych dla branży mleczarskiej

    Najnowsze

    Prowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych – to główne założenia pilotażu programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. List intencyjny w tej sprawie podpisali: Minister Edukacji i Nauki Przemysław Czarnek, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski, prezesi spółdzielni mleczarskich oraz rektorzy uczelni przyrodniczych.

    Głównym celem pilotażu programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego” jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych.

    Jak podkreślał szef MEiN, inicjatywa zakłada ścisłą współpracę spółdzielni mleczarskich i uczelni przyrodniczych. – Świat nauki zbliża się bezpośrednio, wchodzi w bezpośrednią współpracę ze światem biznesu – mówił minister Przemysław Czarnek, zapowiadając działania podejmowane zarówno przez uczelnie, jak i firmy. – Między innymi doktoraty, praktyki pracowników czy studentów naszych uczelni w poszczególnych przedsiębiorstwach, ale też szkolenia pracowników z tych przedsiębiorstw w naszych uczelniach. Chcemy, żeby powstawały nowe linie technologiczne, które będą testowane w naszych przedsiębiorstwach, chcemy, by na szeroką skalę odbywały się badania naukowe, które mają doprowadzić do tego, by ten produkt, który jest później przetwarzany i z którego tworzymy znakomite wyroby, jogurty, sery i inne, rzeczywiście był jeszcze smaczniejszy, jeszcze zdrowszy i tańszy – dodał.

    Minister Edukacji i Nauki poinformował, że na pilotaż programu MEiN przeznaczy 100 mln zł. – Jeżeli ta współpraca będzie się znakomicie rozwijała i będzie przynosiła wymierne efekty już najbliższej przyszłości, to rząd Rzeczypospolitej Polskiej jest w stanie przeznaczyć na ten cel wielokrotnie więcej środków. Wszystko po to, żeby ten rynek rolno-spożywczy, przetwórstwo rolno-spożywcze w branży mleczarskiej rozwijało się na wielką skalę, dla pożytku naszych rolników i polskiej wsi – podkreślił minister Przemysław Czarnek. 

    Podpisy na dokumencie złożyli: 

    • Minister Edukacji i Nauki Przemysław Czarnek, 
    • Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafał Romanowski,
    • Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk, 
    • Prorektor ds. Nauki i Współpracy Międzynarodowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prof. dr hab. Piotr Goliński,
    • Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. dr hab. inż. Jarosław Bosy,
    • Prorektor ds. Nauki Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz,
    • Rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie dr hab. Jerzy A. Przyborowski, prof. UWM,
    • Rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie prof. dr hab. Michał Jerzy Zasada,
    • Wiceprezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie Mirosław Fidecki,
    • Wiceprezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni SPOMLEK Agnieszka Kamela,
    • Prezes Spółdzielni Mleczarskiej MLEKPOL Tadeusz Mroczkowski,
    • Prezes Spółdzielni Mleczarskiej MLEKOVITA Dariusz Sapiński,
    • Wiceprezes Zarządu GRUPY POLMLEK Jerzy Borucki,
    • Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu Iwona Grzybowska,
    • Prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy Zbigniew Kalinowski,
    • Wiceprezes zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sierpcu Adam Mazurowski.

    Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy

    – Sieć ma za zadanie bezpośrednią i ścisłą współpracę z naszymi spółdzielniami mleczarskimi po to, ażeby stworzyć jeszcze bardziej innowacyjne produkty, stworzyć jeszcze lepsze warunki do przetwórstwa rolno-spożywczego właśnie w tym sektorze mleczarskim, żeby produkty, które są wytwarzane końcowo przez nasze spółdzielnie mleczarskie, przez naszych przetwórców były na jeszcze wyższym poziomie, trafiały do jeszcze większej liczby osób, były dedykowane poszczególnym grupom: juniorom, seniorom albo osobom dorosłym, sportowcom, również tym, którzy chcą poprawić swoją kondycję fizyczną. Na koniec, żeby produkt ten był jeszcze bardziej konkurencyjny na rynkach międzynarodowych i opatrzony symbolem współpracy – mówił szef resortu edukacji i nauki.

    W projekcie, którego głównym celem jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji, przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych, uczestniczy sześć uczelni:

    • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, 
    • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu,
    • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie,
    • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie,
    • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu,
    • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

    Projekt będzie realizowany w latach 2023-2027

    Każda uczelnia otrzyma dotację w kwocie 16 120 000 zł, a Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie jako lider projektu 19 400 000 zł. Łącznie w ciągu 5 lat uczelnie na badania otrzymają na ten projekt 100 mln zł

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Będzie II nabór wniosków o na wymianę pokryć dachowych w gospodarstwach

    Zainteresowani wsparciem na wymianę w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych wykonanych z materiałów zawierających azbest z dofinansowaniem będą się mogli...

    Więcej artykułów