W Polsce za żywiec wieprzowy w dniach 4–10.01.2016 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW), tak jak w poprzednim notowaniu, płacono średnio 3,86 zł/kg. Cena trzody chlewnej była nieznacznie (o 0,3%) wyższa niż przed miesiącem, ale o 5% niższa niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.
Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według Komisji Europejskiej) była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu i ukształtowała się na poziomie 126,02 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 5% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa żywca tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 119,34 EUR/100 kg.Niższe ceny niż w Polsce notowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Francji i Portugalii.
Żywiec wołowy w Polsce (według ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,22 zł/kg, o 0,5% taniej niż w dwutygodniowym okresie poprzedzającym analizowany tydzień. Jednocześnie cena zakupu bydła była o 2% wyższa niż przed miesiącem i o 5% wyższa niż rok wcześniej.
Średnia krajowa cena skupu kurcząt brojlerów w dniach 4–10.01.2016 r., ukształ- towała się na poziomie 3,25 zł/kg i była o 1% wyższa niż w poprzednim notowaniu oraz o 5% wyższa niż przed miesiącem.
Kurczęta były jednak o 5% tańsze niż w analogicznym okresie 2015 r. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,76 zł/kg, o 1% mniej niż w okresie poprzednich dwóch tygodni i niż przed miesiącem oraz o 2% mniej niż przed rokiem.