Bezpieczeństwo żywności to sprawa poza dyskusją – stwierdził minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, który uczestniczył dziś w otwarciu Międzynarodowych Targach Żywności i Napojów WorldFood Poland.

Szef resortu rolnictwa brał także udział w panelu dyskusyjnym pt. „Bezpieczeństwo i jakość żywności wyzwaniem dla podmiotów gospodarki żywnościowej”.

Minister poinformował, ze po przeprowadzeniu w 346 kontroli w rzeźniach w Polsce nie stwierdzono żadnych zagrożeń dla konsumentów. Natomiast w  drobnych przypadkach uchybień i nieprawidłowości wydawane były decyzje administracyjne i nakładane kary. Do końca marca br. zostaną zakończone kontrole w pozostałych rzeźniach.

Minister poinformował także o przebadaniu, po podaniu przez Czechów informacji, że w mięsie wołowym pochodzącym od polskiego producenta wykryto bakterię Salmonella, ponad 400 próbek mięsa wołowego. Nie stwierdzono w nich Salmonelli  ̶  poinformował szef resortu rolnictwa.

Minister podkreślił również, że prowadzone są prace związane z uszczelnieniem całego systemu kontroli. Propozycje zmian legislacyjnych powinny być rozpatrywane przez Sejm RP w kwietniu.

̶  Jednym z proponowanych rozwiązań jest to, aby przy kontroli mięsa w zakładach ubojowych pracowali tylko państwowi lekarze weterynarii, ale to wymaga wielu zmian, m.in. potrzebnych jest około 2. tysięcy etatów  ̶  poinformował minister.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Proszę podać swoje imię