Składniki (4 osoby)
– 400g polędwicy z jelenia
– 8 ziaren jałowca
– 6 ogórków
– 8 goździków
– starta skórka z 2 pomarańczy
– 60g soli morskiej
– 40g cukru
– 15g grubo zmielonego pieprzu
– 2 cebule
Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, odstaw na później.
Zmiażdż ziarna jałowca i goździki (najlepiej w moździerzu) i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wysyp na blachę do pieczenia i obtocz „marynatą” mięso, następnie zawiń ściśle w 3-4 warstwy folii plastikowej (zawiązując ją na końcach) i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Wyjmij z lodówki zeskrob nożem marynatę, zawiń ponownie w folię i wstaw do lodówki. Na 30 minut przed podaniem wstaw do zamrażalnika to ułatwi pocięcie w cienkie plastry.
Ułóż plastry carpaccio na talerzach i posyp świeżo posiekaną cebulką. Przekrój ogórek kiszony na pół i połóż obok carpaccio.
Życzymy Smacznego.