Ceny większości warzyw gruntowych w Polsce w lipcu br. utrzymywały się na poziomie zbliżonym bądź wyższym w relacji do roku poprzedniego. Według danych Ministerstwa Rolnictwa na rynkach hurtowych w pierwszych trzech tygodniach tego miesiąca, przeciętna cena kapusty młodej wynosiła 1,53 zł/szt. wobec 1,54 zł/szt. w roku poprzednim.
O 31% podrożała natomiast młoda cebula, której ceny ukształtowały się na poziomie 1,94 zł/kg. Cena młodej marchwi zanotowała 41% wzrost do 1,75 zł/ pęczek, ziemniaki natomiast o 34% do 0,79 zł/szt.
Wzrosty cen odnotowano przede wszystkim w przypadku warzyw gruntowych. Jesli chodzi o warzywa spod osłon i pieczarki ich ceny pozostają niższe w relacji rocznej.
Ceny pomidorów w rozpatrywanym okresie ukształtowały się na poziomie 2,20 zł/kg – o 28% niższym r/r, pieczarek natomiast na poziomie 5,10 zł/kg – o 7% niższym niż przed rokiem.
źródło: BGŻ BNP Paribas