Od początku lutego 2018 r. w krajowym skupie drożeje żywiec wieprzowy. W dniach 12–18.02.2018 r. w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW cena zakupu trzody chlewnej kształtowała się na poziomie 4,47 zł/kg, o 5% wyższym niż tydzień wcześniej i o 7% wyższym niż przed miesią- cem. Żywiec wieprzowy był jednak o 7% tańszy niż przed rokiem.
W krajach UE, podobnie jak w Polsce, ceny żywca wieprzowego rosną od trzech tygodni. W dniach 12–18.02.2018 r. unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E przeciętnie wynosiła 140,95 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 3% wyższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 4,5% wyższa niż przed miesiącem.
W odniesieniu do poprzedniego tygodnia ceny żywca wieprzowego wzrosły w osiemnastu krajach UE, m.in. w Niemczech (o 4,7%, do 147,65 EUR/100 kg), w Holandii (o 6,0%, do 125,68 EUR/100 kg) i w Hiszpanii (o 2,9%, do 126,66 EUR/100 kg). Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 141,29 EUR/100 kg i była zbliżona do średniej ceny w UE, ale o 4% niższa niż cena notowana w Niemczech.