Jak podaje GUS ceny żywności obniżyły się w sierpniu br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,8% wobec spadku o 1,2% w lipcu br. Najbardziej potaniały warzywa (o 5,9%) i owoce (o 3,2%).
Mniej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili za masło (o 0,8%). Tańsze niż w lipcu br. były artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,6%, w tym mleko – o 1,5%, sery i twarogi – o 0,8%, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,2%, przy wzroście cen jaj – o 0,7%).
Obniżyły się również ceny tłuszczów roślinnych (o 0,5%), ryżu (o 0,2%) oraz ryb i owoców morza (o 0,1%). W sierpniu br. ceny pieczywa pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. Więcej niż przed miesiącem płacono natomiast za cukier (o 4,5%), mąkę (o 1,3%), czekoladę (o 0,8%), a także makarony i produkty makaronowe (o 0,5%).
Droższe niż w lipcu br. było mięso (przeciętnie o 0,3%, w tym mięso drobiowe – o 1,7%, wieprzowe i cielęce – po 0,4%, przy utrzymujących się na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu cenach mięsa wołowego oraz spadku cen wędlin – o 0,2%).
W sierpniu br. napoje bezalkoholowe potaniały przeciętnie o 0,2%. Obniżyły się ceny soków owocowych (o 0,7%), wód mineralnych lub źródlanych oraz herbaty (po 0,6%), a także kawy (o 0,3%). Więcej niż w lipcu br. płacono za kakao i czekoladę w proszku (o 0,6%) oraz soki warzywne i owocowo – warzywne (o 0,3%).
Ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu.
Zobacz również: