Jak podaje GUS ceny żywności obniżyły się w listopadzie br. w porównaniu z poprzednim miesiącem o 0,4%, wobec wzrostu o 0,4% w październiku br. Najbardziej potaniały owoce (o 2,7%), mąka (o 0,8%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%, w tym mięso drobiowe – o 1,3%, wieprzowe – o 0,9%, wędliny – o 0,4%, przy wzroście cen mięsa wołowego i cielęcego – o 0,3%).
Tańsze niż w październiku br. były tłuszcze roślinne (o 0,6%), pieczywo (o 0,4%), a także artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,2%, w tym mleko – o 1,0%, jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – o 0,3%, przy wzroście cen serów i twarogów – o 0,3% oraz jaj – o 0,1%). Niższe niż w poprzednim miesiącu były ceny cukru (o 0,1%). Ceny makaronów i produktów makaronowych pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu.
Więcej niż przed miesiącem płacono natomiast za warzywa i czekoladę (po 0,7%) oraz tłuszcze zwierzęce i ryż (po 0,5%). Odnotowano także nieznaczny wzrost cen ryb i owoców morza (o 0,1%). Napoje bezalkoholowe potaniały w listopadzie br. przeciętnie o 0,1%. Obniżyły się ceny soków owocowych i warzywnych (o 0,3%) oraz wód mineralnych lub źródlanych (o 0,2%). Ceny kawy pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem. Więcej niż w październiku br. płacono za herbatę (o 0,4%) oraz kakao i czekoladę w proszku (o 0,1%).
Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,2% więcej, a za napoje alkoholowe o 0,2% mniej niż w poprzednim miesiącu.