„Konsumenci w Państwa krajach zasługują na smaczną żywość” – powiedział minister Marek Sawicki podczas spotkania informacyjnego z przedstawicielami Korpusu Dyplomatycznego w Polsce. Dodatkowym elementem, organizowanego w Jabłonnie przez Związek Polskie Mięso wydarzenia, były warsztaty kulinarne prezentujące polską żywność.
Fot. Minister Marek Sawicki podczas warsztatów kulinarnych
Celem tego przedsięwzięcia o nazwie ,,Ambrozja Smaku – Polskie Mięso”, była promocja polskiej branży drobiarskiej, która w ostatnich latach jest najszybciej rozwijającym się sektorem polskiego rolnictwa. Obecnie Polska jest największym producentem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej.
Tematem przewodnim spotkania było zaprezentowanie potencjału produkcyjnego polskiego rolnictwa, szczególnie drobiarstwa oraz zapoznanie szefów zagranicznych placówek dyplomatycznych w Polsce z tradycyjnymi specjałami polskiej kuchni. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele około 30 Ambasad zarówno z państw Unii Europejskiej, jaki i krajów trzecich.
Po zakończeniu warsztatów minister Marek Sawicki zaapelował do zebranych gości, szczególnie pochodzących z krajów spoza Unii Europejskiej, o wsparcie działań resortu rolnictwa na rzecz otwierania nowych rynków dla polskich produktów rolno-spożywczych. „Polska żywność spełnia najwyższe standardy jakości, a jednocześnie jest smaczna i zdrowa” – przekonywał minister rolnictwa.
Podczas spotkania odbyła się uroczystość wręczenia odznaczeń „Zasłużony dla Rolnictwa” za znaczące wsparcie w uzyskaniu dostępu dla polskich produktów rolno-spożywczych do rynków innych krajów oraz ułatwianie kontaktów z zagraniczną administracją państwową.
Odznaczenia otrzymali:
Tadeusz Chomicki, w latach 2009-2015 Ambasador RP w Chińskiej Republice Ludowej.
Andrzej Karpiuk, w latach 2009-2015 Radca ds. Rolnych w Ambasadzie RP w Moskwie.
Joanna Stachowiak, w latach 2008-2015 Radca ds. Rolnych w Ambasadzie RP w Paryżu.
Zobacz również:
Kolejna grupa żąda podwyżki płac od Ministra Rolnictwa |
źródło: MRiRW