W dniu 6 marca br. zostało opublikowane Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2015/360 z dnia 5 marca 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat (Dz. Urz. UE L 62 z 6.3.2015, str.16), zgodnie z którym Przedsiębiorcy mogą składać wnioski o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.
Wnioski można składać od dnia 9 marca 2015 r.
Zgodnie z projektem, mechanizmem objęte będą półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki), w podziale na 6 kategorii. Zaproponowane stawki pomocy kształtują się na poziomie od 210 EUR/tonę do 305 EUR/tonę, w zależności od asortymentu i okresu przechowywania.
Przewiduje się trzy okresy przechowywania: 90, 120 lub 150 dni. Proponowany poziom stawek w rozbiciu na kategorie prezentuje tabela (kliknij)
Dopłaty do prywatnego przechowywania obejmują mięso dobrej jakości handlowej, spełniające następujące wymogi:
– pochodzące z ubojni/zakładu rozbioru spełniających wymagania sanitarno- weterynaryjne określone w przepisach UE, tj. zatwierdzonego zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004,
– pochodzące od zwierząt:
– których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
– utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi,
– ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni, których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych.
Zgodnie z projektem minimalna ilość wieprzowiny, jaka będzie mogła zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:
– 10 ton dla produktów bez kości,
– 15 ton dla pozostałych produktów.
Warunkiem przystąpienia do mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny będzie:
– złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję (wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu),
– złożenie (w PLN) zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy, które zgodnie z projektem stanowi 20% kwoty dopłaty wynikającej z wniosku.
Umowna ilość wieprzowiny przeznaczona do przechowywania powinna zostać wprowadzona do chłodni w stanie świeżym, w ciągu 28 dni od daty zawarcia umowy z ARR. Wieprzowina może być dostarczona do chłodni partiami.