Skup bydła od kilku lat rośnie. W 2015 r. skupiono 595,0 tys. ton wagi żywej bydła tj. o 22% więcej w porównaniu z rokiem poprzednim i o 47% więcej niż w 2012 r. W tym okresie w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 197 tys. ton wołowiny, tj. o 4,2% więcej niż przed rokiem i o 10,7% więcej niż w bardzo słabym pod tym względem 2012 r. – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych jedenastu miesiącach 2015 r. był większy o ok. 13% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Było to wypadkową wzrostu eksportu mięsa schłodzonego o 19%, przetworów wołowych o 6%, mięsa mrożonego o 11% oraz mniejszego o 7% wywozu bydła.
Największymi odbiorcami polskiego bydła były: Holandia (39,1 tys. sztuk), Włochy (36,2 tys. sztuk), Hiszpania (23,5 tys. sztuk), Bośnia i Hercegowina (15,4 tys. szt.) oraz Chorwacja (8,8 tys. szt.), a mięsa wołowego Włochy (74,2 tys. ton), Niemcy (53,6 tys. ton), Holandia (42,0 tys. ton), Hiszpania (20,1 tys. ton) i Francja (19,6 tys. ton). Dominującą pozycję w polskim eksporcie, podobnie jak przed rokiem, miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił około 90%.
Średnia cena skupu bydła w 2015 r. wyniosła 6,10 zł/kg w. ż. i była o 2,3% wyższa niż przed rokiem, ale o 5,0% niższa niż w rekordowym 2012 r. W grudniu 2015 r. cena skupu bydła ogółem wzrosła w porównaniu z listopadem o 0,8% do 6,16 zł/kg w. ż. i była wyższa o 7,1% niż przed rokiem o tej porze. Ceny skupu młodego bydła wzrosły do 6,49 zł/kg w. ż. wobec 6,45 zł/kg w. ż. w listopadzie.
Wzrostowi cen skupu bydła towarzyszył 0,8% spadek cen skupu trzody chlewnej i 3,9% zmniejszenie cen skupu drobiu.