sobota, 26 listopada, 2022
-9.8 C
Warszawa

    Ile musi być mleka w przetworach mlecznych?

    Najnowsze

    Do uzgodnień trafił projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który określa współczynniki równoważności określające ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania podstawowych przetworów mlecznych.

    Ile musi być mleka w przetworach mlecznych?, agri24

    Współczynniki te wynoszą dla:

    – 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego – 1 kg;
    – 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
    – 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego – 1 kg;
    – 1 kg kefiru z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
    – 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej – 1 kg;
    – 1 kg maślanki z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
    – 1 kg sera twarogowego – 8 kg;
    – 1 kg sera dojrzewającego – 11 kg;
    – 1 kg sera smażonego – 9 kg;
    – 1 kg sera topionego – 9 kg;
    – 1 kg masła – 22,5 kg.

    Współczynniki  dla jogurtu, kefiru oraz maślanki zostały ustalone na podstawie rzeczywistego zużycia mleka wykorzystywanego do ich wyprodukowania, a dla takich produktów jak sery dojrzewające, twarogowe i topione przy określeniu współczynnika brano pod uwagę średnie zużycie mleka potrzebne do ich wyprodukowania.

    Zobacz również:

     Spadek spożycia artykułów mleczarskich

     

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Ciągnik wylądował w rowie. Traktorzysta uwięziony w kabinie

    W dniu 15.11.2022 r. około godziny 14:30 do Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego PSP w Nysie wpłynęło zgłoszenie o wypadku...

    Więcej artykułów