0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

środa, 17 lipca, 2024
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    Ile musi być mleka w przetworach mlecznych?

    Najnowsze

    Do uzgodnień trafił projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który określa współczynniki równoważności określające ilości mleka wykorzystywanego do wyprodukowania podstawowych przetworów mlecznych.

    Ile musi być mleka w przetworach mlecznych?, agri24

    Współczynniki te wynoszą dla:

    – 1 kg jogurtu naturalnego lub smakowego – 1 kg;
    – 1 kg jogurtu z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
    – 1 kg kefiru naturalnego lub smakowego – 1 kg;
    – 1 kg kefiru z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
    – 1 kg maślanki naturalnej lub smakowej – 1 kg;
    – 1 kg maślanki z dodatkiem owoców – 0,9 kg;
    – 1 kg sera twarogowego – 8 kg;
    – 1 kg sera dojrzewającego – 11 kg;
    – 1 kg sera smażonego – 9 kg;
    – 1 kg sera topionego – 9 kg;
    – 1 kg masła – 22,5 kg.

    Współczynniki  dla jogurtu, kefiru oraz maślanki zostały ustalone na podstawie rzeczywistego zużycia mleka wykorzystywanego do ich wyprodukowania, a dla takich produktów jak sery dojrzewające, twarogowe i topione przy określeniu współczynnika brano pod uwagę średnie zużycie mleka potrzebne do ich wyprodukowania.

    Zobacz również:

     Spadek spożycia artykułów mleczarskich

     

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Będzie II nabór wniosków o na wymianę pokryć dachowych w gospodarstwach

    Zainteresowani wsparciem na wymianę w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych wykonanych z materiałów zawierających azbest z dofinansowaniem będą się mogli...

    Więcej artykułów