0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

piątek, 19 kwietnia, 2024
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    Inspekcja sprawdza co kupujemy

    Najnowsze

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła w II kwartale br. kontrole w zakresie jakości handlowej: 

    – pieczywa (pszennego, żytniego, mieszanego, oznakowanego jako „bezglutenowe”), 
    – napojów bezalkoholowych (gazowanych i niegazowanych), 
    – przypraw (jednoskładnikowych i mieszanek), 
    – olejów roślinnych (w tym tłoczonych na zimno) i oliwy z oliwek, 
    – mięsa drobiowego i podrobów drobiowych, 
    – jabłek, gruszek, brzoskwiń i nektaryn, pomidorów, czosnku, a także warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler.

    Inspekcja sprawdza co kupujemy, agri24
    Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

    Kontrole przeprowadzono w 458 podmiotach, w tym u: 
    – 148 producentów pieczywa, 
    – 113 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami, 
    – 66 producentów napojów bezalkoholowych, 
    – 55 producentów mięsa drobiowego, 
    – 47 producentów przypraw, 
    – 29 podmiotów wprowadzających do obrotu oleje roślinne i oliwę z oliwek.

    W zakresie cech organoleptycznych zakwestionowano pojedyncze partie pieczywa. Wykryte nieprawidłowości dotyczyły nierównomiernej porowatości miękiszu pieczywa bezglutenowego (zgodnie z deklaracją producenta powinna być równomierna). W przypadku olejów roślinnych (innych niż oliwa z oliwek) i mięsa drobiowego nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.

    Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych  stwierdzono w przypadku napojów bezalkoholowych o 13,1 p.p. (w stosunku o wyników kontroli z III kw. 2012 r.).

    W zbadanych próbkach pieczywa mieszanego i żytniego stwierdzono obecność bakterii fermentacji mlekowej, co potwierdzało deklarację stosowania w procesie produkcyjnym naturalnego kwasu.

    Pochodzenie, m.in. podanie niezgodnej z prawdą informacji odnośnie kraju pochodzenia środka spożywczego, np. „Bułgaria” zamiast „Federacja Rosyjska”, „Chiny” zamiast „Indie”.

    Metody wytwarzania, m.in.: 
    − podawanie określeń typu „wiejski”, „staropolska receptura”, „tradycyjny smak” przy jednoczesnym stosowaniu w procesie produkcji dodatków i przetworzonych surowców (np. ekstraktu słodu);
    − użycie w nazwie określenia „wiejski” na oleju poddanym procesowi rafinacji;
    − brak podania w nazwie wyrobu informacji dotyczących zastosowanych procesów technologicznych (np. rafinacji). 
    − umieszczenie na opakowaniu chleba rysunku przedstawiającego piekarza wyjmującego bochenek chleba z tradycyjnego pieca opalanego drewnem, podczas gdy taki piec nie był stosowany do wypieku.

    W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:  
    –  wydali 235 decyzji administracyjnych, w tym: − 143 decyzje nakazujące poddanie produktów określonym zabiegom (w tym prawidłowego oznakowania),
    − 79 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę ponad 100 tys. zł,
    − 13 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych, 
    – nałożyli 111 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 24 tys. zł.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Będzie II nabór wniosków o na wymianę pokryć dachowych w gospodarstwach

    Zainteresowani wsparciem na wymianę w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych wykonanych z materiałów zawierających azbest z dofinansowaniem będą się mogli...

    Więcej artykułów