Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła w II kwartale br. kontrole w zakresie jakości handlowej:
– pieczywa (pszennego, żytniego, mieszanego, oznakowanego jako „bezglutenowe”),
– napojów bezalkoholowych (gazowanych i niegazowanych),
– przypraw (jednoskładnikowych i mieszanek),
– olejów roślinnych (w tym tłoczonych na zimno) i oliwy z oliwek,
– mięsa drobiowego i podrobów drobiowych,
– jabłek, gruszek, brzoskwiń i nektaryn, pomidorów, czosnku, a także warzyw korzeniowych takich jak marchew, pietruszka, seler.
Przeprowadzone kontrole miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.
Kontrole przeprowadzono w 458 podmiotach, w tym u:
– 148 producentów pieczywa,
– 113 podmiotów zajmujących się obrotem świeżymi owocami i warzywami,
– 66 producentów napojów bezalkoholowych,
– 55 producentów mięsa drobiowego,
– 47 producentów przypraw,
– 29 podmiotów wprowadzających do obrotu oleje roślinne i oliwę z oliwek.
W zakresie cech organoleptycznych zakwestionowano pojedyncze partie pieczywa. Wykryte nieprawidłowości dotyczyły nierównomiernej porowatości miękiszu pieczywa bezglutenowego (zgodnie z deklaracją producenta powinna być równomierna). W przypadku olejów roślinnych (innych niż oliwa z oliwek) i mięsa drobiowego nie stwierdzono nieprawidłowości w przedmiotowym zakresie.
Mniejszy udział liczby partii o niezgodnych z deklaracją parametrach fizykochemicznych stwierdzono w przypadku napojów bezalkoholowych o 13,1 p.p. (w stosunku o wyników kontroli z III kw. 2012 r.).
W zbadanych próbkach pieczywa mieszanego i żytniego stwierdzono obecność bakterii fermentacji mlekowej, co potwierdzało deklarację stosowania w procesie produkcyjnym naturalnego kwasu.
Pochodzenie, m.in. podanie niezgodnej z prawdą informacji odnośnie kraju pochodzenia środka spożywczego, np. „Bułgaria” zamiast „Federacja Rosyjska”, „Chiny” zamiast „Indie”.
Metody wytwarzania, m.in.:
− podawanie określeń typu „wiejski”, „staropolska receptura”, „tradycyjny smak” przy jednoczesnym stosowaniu w procesie produkcji dodatków i przetworzonych surowców (np. ekstraktu słodu);
− użycie w nazwie określenia „wiejski” na oleju poddanym procesowi rafinacji;
− brak podania w nazwie wyrobu informacji dotyczących zastosowanych procesów technologicznych (np. rafinacji).
− umieszczenie na opakowaniu chleba rysunku przedstawiającego piekarza wyjmującego bochenek chleba z tradycyjnego pieca opalanego drewnem, podczas gdy taki piec nie był stosowany do wypieku.
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
– wydali 235 decyzji administracyjnych, w tym: − 143 decyzje nakazujące poddanie produktów określonym zabiegom (w tym prawidłowego oznakowania),
− 79 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę ponad 100 tys. zł,
− 13 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych,
– nałożyli 111 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 24 tys. zł.