Po wielu latach w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Kępa – IUNG Puławy podjęto chów bydła mięsnego rasy Highland. Przesłanką podjęcia tego kierunku produkcji jest dążenie do racjonalnego wykorzystania trwałych użytków zielonych.
Inicjatorem pomysłu jest Dyrektor RZD Kępa–mgr Sławomir Jurak. Prezentujemy przygotowane przez Niego informacje i zdjęcia. Mamy nadzieję, że zamieszczone materiały zainteresują wielu czytelników i zachęcą do kontaktu z Dyrektorem – Sławomirem Jurakiem, który chętnie dzieli się swoimi doświadczeniami w zakresie chowu bydła mięsnego.
W dniu 24.10.2015 do Rolniczego Zakładu Doświadczalnego Kępa przyjechało niewielkie stado bydła rasy Highland. Początki tej hodowli są niczym innym jak próbą racjonalnego wykorzystania łąk i pastwisk których w RZD Kępa jest ponad 30 ha.
Bydło tej pochodzącej ze Szkocji rasy charakteryzuje się bardzo małymi wymaganiami bytowymi i żywnościowymi, za schronienie służą zadrzewione tereny (ponad 55ha), a trawa, siano i woda to w zasadzie wszystko czego potrzeba im do życia. Opieka weterynaryjna również ogranicza się do minimum, matki cielą się same bez udziału człowieka.
Po okresie ponad roku zbierania informacji i odwiedzania hodowców zapadła decyzja o zakupie stada początkowego w ilości 10 szt. w tym 6 krów 3 jałówki i byk zarodowy. Wszystkie zakupione sztuki posiadają udokumentowane obustronne pochodzenie.
Zobacz również:
63% wniosków na "Modernizację.." dotyczy rozwoju produkcji mleka krowiego