Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu dwóch partii jaj ze sklepów ze względu na podejrzenie, że mogą być one skażone Salmonellą. Podejrzane partie trafiły do sklepów Biedronka i niestety część z nich została sprzedana klientom – informuje Polska Agencja Prasowa.
Natomiast Główny Lekarz Weterynarii w komunikacie poinformował, że w oparciu o informacje umieszczone w unijnym systemie wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach – Rasff, oraz w oparciu o przeprowadzone przez Inspekcję Weterynaryjną dochodzenie, w tym szereg badań laboratoryjnych w fermach producenta zakwestionowanych w powiadomieniu jaj, wydano decyzję administracyjną nakazującą wycofanie z obrotu jaj konsumpcyjnych będących w terminie przydatności do spożycia.
Decyzję o wycofaniu wszystkich partii jaj znajdujących się w obrocie w terminie przydatności do spożycia, jest spowodowana obecnością bakterii Salmonela enteritidis w ww. dwóch stadach kur niosek.
Decyzja została wydana przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Rawiczu i dotyczy Fermy Drobiu Daniel Woźniak, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221321 oraz Ferma Drobiu Woźniak Sp. z o.o., weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221304.
Są to jaja oznaczone jako: „Ale jaja kl. M” oraz „Ale jaja kl. L” o poniższych nr partii / terminie ważności:31.10.2016, 01.11.2016, 02.11.2016, 03.11.2016, 06.11.2016, 07.11.2016, 08.11.2016,09.11.2016, 10.11.2016,11.11.2016 i posiadające kody na skorupkach: 3PL30221321 lub 3PL30221304.
Główny Lekarz Weterynarii również przypomina, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie w innym produkcie ) gwarantuje unieszkodliwienie bakterii Salmonella.