Na przełomie czerwca i lipca 2015 r. odnotowano dalszy wzrost krajowych cen zbytu masła. W dniach 29.06 – 05.07.2015 r. w zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW masło w blokach średnio w kraju zbywano po 11,77 zł/kg, około 2% drożej niż tydzień i niż miesiąc wcześniej.
Za masło konfekcjonowane uzyskiwano 13,19 zł/kg, o 5 gr/kg więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 4 gr/kg mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło potaniało o 15-18%.
Cena odtłuszczonego mleka w proszku na przełomie czerwca i lipca br. (po notowanym przez trzy tygodnie wzroście) była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu i wyniosła 7,46 zł/kg. Był to jednak poziom o 4% wyższy niż miesiąc wcześniej.
Za pełne mleko w proszku płacono 9,53 zł/kg, niecały 1% więcej niż tydzień wcześniej, ale o 2% mniej niż przed miesiącem. Mleko w proszku było tańsze niż przed rokiem o 31–34%.
Ceny monitorowanych serów dojrzewających od początku 2015 r. wykazują tendencję spadkową. W dniach 29.06 – 05.07.2015 r. za ser Edamski uzyskiwano 10,43 zł/kg, o 2% mniej niż tydzień i niż miesiąc wcześniej.
Za ser Gouda przeciętnie płacono 10,45 zł/kg, o 3% mniej niż w poprzednim notowaniu i nieznacznie (1 gr/kg) mniej niż przed miesiącem. Omawiane gatunki serów były o 22–23% tańsze niż przed rokiem.
O cenach mleka pisaliśmy wcześniej, zobacz artykuł: Ciąg dalszy spadku cen mleka