Po dwóch tygodniach spadku krajowe ceny zakupu trzody chlewnej ponownie wzrosły. Za żywiec wieprzowy w dniach 7–13.03.2016 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) płacono średnio 4,20 zł/kg, o 4% więcej niż w poprzednim tygodniu.

Jednocześnie cena ta była o 1% wyższa niż w połowie lutego br., ale o 3% niższa niż rok wcześniej. Przeciętna cena zakupu świń rzeźnych klasy E w UE (według Komisji Europejskiej) wyniosła 125,37 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 11% niższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 129,21 EUR/100 kg.

Od początku lutego rosną ceny prosiąt. W dniach 7–13.03.2016 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię płacono przeciętnie 138 zł, o 2% więcej niż tydzień wcześniej i o 5% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie prosięta były o 12% tańsze niż rok wcześniej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj