Lokalne Grupy Rybackie z całej Unii Europejskiej zaprezentowały w Brukseli swoje, najciekawsze projekty z zakresu zrównoważonego rozwój obszarów zależnych od rybactwa, które otrzymały unijne wsparcie.
Międzynarodowa konferencja poświęcona podsumowaniu wdrażania Osi Priorytetowej 4 Europejskiego Funduszu Rybackiego odbywała się 2 i 3 marca br. w Brukseli. Uczestniczyło w niej ponad 400 osób. Wśród nich byli przedstawiciele Lokalnych Grup Rybackich i instytucji zarządzających z poszczególnych krajów członkowskich, a także przedstawiciele Komisji Europejskiej.
Konferencję otworzył komisarz ds. środowiska i rybołówstwa Karmenu Vella. Centralnym elementem spotkania była prezentacja projektów wspieranych ze środków Osi 4 Europejskiego Funduszu Rybackiego.
Na potrzeby tej ekspozycji poproszono Lokalne Grupy Rybackie z całej Unii Europejskiej o zaprezentowanie swoich najciekawszych projektów. Z około 200 propozycji wybrano 42 projekty, które odzwierciedlały różnorodność inicjatyw z całego obszaru Europy i odzwierciedlały pozytywny wpływ LGR na rozwój społeczności na poziomie lokalnym. Najlepiej zaprezentowane projekty otrzymały nagrody.
W kategorii projekt ekologiczny pierwsze miejsce uzyskał polski projekt firmy AQUAMAR. Przedstawiał on nową metodę rekultywacji wód. Projekt uzyskał dofinansowanie za pośrednictwem pomorskiej LGR Pojezierze Bytowskie. Firma AQUAMAR opracowała nową biologiczną metodę opartą na wprowadzeniu do wody określonych szczepów bakterii, które wchłaniają i przetwarzają substancje organiczne.
Pierwsze miejsce w kategorii poprawianie wizerunku sektora rybackiego również uzyskał polski projekt edukacyjno – szkoleniowy pt. „Kuchnia z ikrą”. Jest to projekt Północnokaszubskiej Lokalnej Grupy Rybackiej i Lokalnej Grupy Rybackiej Kaszuby. Głównym jego założeniem było pokazanie uczniom kształcącym się w zawodach gastronomicznych tzw. drogi ryby – od wyłowienia z wody, poprzez przetwórnię, aż do kuchni i talerza konsumenta. W programie zajęć nie zabrakło informacji na temat świeżości i jakości surowca, rozpoznawania gatunków ryb oraz przyrządzania ich w połączeniu z innymi składnikami. Jednym z efektów tego projektu jest książka kucharska – zbiór zaproponowanych przez uczniów przepisów na dania z ryb. Pracując pod czujnym okiem opiekunów oraz korzystając z inspiracji smakowych zaczerpniętych z zajęć, dzielą się oni w tej książce swoimi pomysłami na dania rybne. Zachęcają także do przygotowywania ich na bazie rodzimych gatunków.