0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

niedziela, 6 października, 2024
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    Mleko z Biedronki zdyskwalifikowane

    Najnowsze

    Fundacja Pro-Test przetestowała 14 mlek. Jedno z nich – Mleczna Dolina kupiona do testu w Biedronce – zostało zdyskwalifikowane.


     

    Wybór rodzajów mlek jest coraz większy: Obok UHT (czyli mleka utrwalanego w bardzo wysokiej temperaturze), w sklepach dostępne są też dwa rodzaje mleka pasteryzowanego (czyli utrwalanego w niższych temperaturach). Czy dzięki niższej temperaturze obróbki w mleku pozostaje więcej wartości odżywczych? Które mleko wybierać? Czy mleka z dyskontów różnią się jakością od pozostałych?

    Aby odpowiedzieć na te pytania, Fundacja Pro-Test przeprowadziła test, w którym w akredytowanych laboratoriach przebadała 14 mlek, w tym cztery produkty marek własnych. 

    Najwyższą ocenę w teście uzyskało Samo Mleko Łaciate Świeże (Mlekpol). Tuż za nim, na drugim miejscu, uplasowały się: Mleko Wiejskie (Piątnica) oraz Mleko Garwolińskie (OSM Garwolin).

    Te najwyżej ocenione produkty należą do kategorii mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze. W teście znalazło się sześć mlek tego rodzaju. Ponadto Fundacja Pro-Test zbadała również sześć mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oraz – dla porównania – dwa mleka UHT. 

    Najniżej oceniono mleko Mleczna Dolina wyprodukowane dla Biedronki przez OSM Łowicz (pasteryzowane w wysokiej temperaturze). Zostało ono zdyskwalifikowane ze względu na niedostateczną jakość mikrobiologiczną i, co za tym idzie, niedostateczną jakość sensoryczną.

    Fundacja Pro-Test porównała badane mleka pod względem następujących parametrów:
    – poprawność oznakowania etykiety
    – funkcjonalność opakowania
    – wyróżniki fizykochemiczne: wartość pH, punkt zamarzania, gęstość, obecność pozostałości antybiotyków oraz obecność ołowiu, jako zanieczyszczenia środowiskowego
    – wartość odżywcza: zawartość białka, tłuszczu, wapnia i jodu
    – cechy sensoryczne: smak, zapach i wygląd ogólny
    – czystość mikrobiologiczna: obecność bakterii chorobotwórczych, ogólna liczba drobnoustrojów oraz liczba bakteriiBacillus cereus i Enterobacteriaceae
    – parametry utrwalania: próba na peroksydazę, zawartość laktulozy i pomocniczo zawartość β-laktoglobuliny.

    W ramach testu przebadano następujące mleka niskopasteryzowane: Ale! Mleko, Mleko Garwolińskie,Mleko Łyk Pilos z Lidla, Mleko Wiejskie Piątnica, Samo Mleko Łaciate oraz Zimne Mleko Robico. 
    Spośród mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oceniono: Mazurski Smak Mlekpolu, Mleko Łowickie, Mleko Mleczna Dolina z Biedronki, Mleko Tesco, Milblu z Kauflandu oraz Polskie Mleko Mlekovity. 

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Będzie II nabór wniosków o na wymianę pokryć dachowych w gospodarstwach

    Zainteresowani wsparciem na wymianę w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych wykonanych z materiałów zawierających azbest z dofinansowaniem będą się mogli...

    Więcej artykułów