Fundacja Pro-Test przetestowała 14 mlek. Jedno z nich – Mleczna Dolina kupiona do testu w Biedronce – zostało zdyskwalifikowane.
Wybór rodzajów mlek jest coraz większy: Obok UHT (czyli mleka utrwalanego w bardzo wysokiej temperaturze), w sklepach dostępne są też dwa rodzaje mleka pasteryzowanego (czyli utrwalanego w niższych temperaturach). Czy dzięki niższej temperaturze obróbki w mleku pozostaje więcej wartości odżywczych? Które mleko wybierać? Czy mleka z dyskontów różnią się jakością od pozostałych?
Aby odpowiedzieć na te pytania, Fundacja Pro-Test przeprowadziła test, w którym w akredytowanych laboratoriach przebadała 14 mlek, w tym cztery produkty marek własnych.
Najwyższą ocenę w teście uzyskało Samo Mleko Łaciate Świeże (Mlekpol). Tuż za nim, na drugim miejscu, uplasowały się: Mleko Wiejskie (Piątnica) oraz Mleko Garwolińskie (OSM Garwolin).
Te najwyżej ocenione produkty należą do kategorii mleka pasteryzowanego w niskiej temperaturze. W teście znalazło się sześć mlek tego rodzaju. Ponadto Fundacja Pro-Test zbadała również sześć mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oraz – dla porównania – dwa mleka UHT.
Najniżej oceniono mleko Mleczna Dolina wyprodukowane dla Biedronki przez OSM Łowicz (pasteryzowane w wysokiej temperaturze). Zostało ono zdyskwalifikowane ze względu na niedostateczną jakość mikrobiologiczną i, co za tym idzie, niedostateczną jakość sensoryczną.
Fundacja Pro-Test porównała badane mleka pod względem następujących parametrów:
– poprawność oznakowania etykiety
– funkcjonalność opakowania
– wyróżniki fizykochemiczne: wartość pH, punkt zamarzania, gęstość, obecność pozostałości antybiotyków oraz obecność ołowiu, jako zanieczyszczenia środowiskowego
– wartość odżywcza: zawartość białka, tłuszczu, wapnia i jodu
– cechy sensoryczne: smak, zapach i wygląd ogólny
– czystość mikrobiologiczna: obecność bakterii chorobotwórczych, ogólna liczba drobnoustrojów oraz liczba bakteriiBacillus cereus i Enterobacteriaceae
– parametry utrwalania: próba na peroksydazę, zawartość laktulozy i pomocniczo zawartość β-laktoglobuliny.
W ramach testu przebadano następujące mleka niskopasteryzowane: Ale! Mleko, Mleko Garwolińskie,Mleko Łyk Pilos z Lidla, Mleko Wiejskie Piątnica, Samo Mleko Łaciate oraz Zimne Mleko Robico.
Spośród mlek pasteryzowanych w wysokiej temperaturze oceniono: Mazurski Smak Mlekpolu, Mleko Łowickie, Mleko Mleczna Dolina z Biedronki, Mleko Tesco, Milblu z Kauflandu oraz Polskie Mleko Mlekovity.