FAO: w maju br. światowe ceny przetworów mleczarskich były aż o 30% niższe niż w tym samym miesiącu w 2014 r. Na rynku globalnym utrzymują się spadkowe tendencje cen przetworów mleczarskich.
Opracowany przez FAO indeks tych cen w maju br. przyjął wartość 167,5 punktów. Oznacza to, że w tym miesiącu przeciętne ceny ww. produktów były o ponad 67% wyższe od średniej z lat 2002-2004. W stosunku do kwietnia indeks obniżył się o 4,9 pkt., tj. o 2,8%. Natomiast w stosunku do sytuacji sprzed roku, jego wartość spadła aż o 71,4 pkt., tj. o 30%.
W maju w największym stopniu potaniało mleko w proszku i masło. Natomiast na stabilnym poziomie kształtowały się ceny serów. Presję na spadek cen przetworów mleczarskich wywierały m.in. utrzymujące się wysokie zapasy w Nowej Zelandii oraz rosnąca podaż eksportowa tych produktów w Europie, wynikająca z czynników sezonowych.
Wg ekspertów FAO, niepewność co do poziomu zakupów mleka w proszku przez Chiny w 2015 r. będzie czynikiem ważącym na cenach w dalszej części roku. Z drugiej strony obserwujemy, że niższe ceny przetworów mleczarskich pobudziły popyt importowy na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej.
źródło: Bank BGŻ