Wielkość produkcji mleka na Ukrainie jest na zbliżonym poziomie do Polski, jednak jego jakość jest znacznie gorsza. W połączeniu z rozrobioną strukturą produkcji stanowi to największy problem rynku i uniemożliwia pełne wykorzystanie potencjału, gdyż tylko około 40-50% z wytwarzanego mleka trafia do dalszego przetwórstwa.
Jak wynika z danych Państwowej Służby Statystycznej Ukrainy, produkcja mleka na Ukrainie w 2014 r. zmniejszyła się o 3,1% i wyniosła 11,1 mln t. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2015 r. odnotowano jej kolejny spadek o 5,1% (r/r) do 8,4 mln t. Ze spadkiem produkcji odnotowuje się spadek pogłowia krów, które wg stanu na 1 października 2015 r. wyniosło 2,25 mln sztuk, tj. o 7,9% mniej niż przed rokiem.
Według raportu USDA, około 80% ukraińskiej produkcji mleka pochodzi z małych gospodarstw i jest bardzo niskiej jakości. Reszta produkcji odbywa się w farmach przemysłowych, gdzie jakość mleka jest lepsza, jednak zaledwie ok. 200 mln t produkowanych jest w klasie extra. Z uwagi na zamknięcie rynku rosyjskiego oraz pogorszenie sytuacji dochodowej ludności, produkcja przetworów mleczarskich na Ukrainie wykazuje tendencję spadkową.