W Lasach Państwowych rozpoczęło się pozyskiwanie choinek świątecznych. Tylko w 31 nadleśnictwach białostockiej dyrekcji Lasów Państwowych blisko 10 tysięcy drzewek czeka na chętnych
Żywe choinki są całkowicie ekologiczne. Podczas kilkuletniego, intensywnego wzrostu na plantacji wiążą znaczne ilości dwutlenku węgla. Po ich wycięciu korzenie pozostają w glebie, wzbogacając ją w próchnicę. Naturalna choinka wnosi też do domu niepowtarzalną atmosferę, wspaniały zapach lasu, wydziela korzystne dla samopoczucia olejki eteryczne. Już po świętach możemy ją wykorzystać jako składnik kompostu, ściółkę pod rośliny, drewno opałowe albo – jeśli kupiliśmy drzewko w doniczce – posadzić wiosną w ogródku. Nawet wyrzucone na śmietnik drzewka ulegną szybkiej biodegradacji i wrócą do naturalnego obiegu materii, nie zanieczyszczając środowiska.
Skąd się biorą choinki
Corocznie zimą – przed okresem świątecznym – w nadleśnictwach Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku sprzedawanych jest kilka tysięcy młodych świerków. Drzewka te pozyskuje się z przerzedzeń wykonywanych jako cięcia pielęgnacyjne oraz ze specjalnych powierzchni – plantacji choinkowych, od początku zakładanych z przeznaczeniem na sprzedaż naturalnych drzewek świątecznych. Najczęściej są to miejsca w lesie, na których nie mogą rosnąć wysokie drzewa (np. pod liniami energetycznymi), lub w przyszłości planowane jest inne wykorzystanie tej powierzchni, na przykład będzie tam założona szkółka leśna.
Świerk pospolity – rodzima choinka
Zakup naturalnych choinek z legalnego źródła w żaden sposób nie zagraża trwałości polskich lasów – tych od wielu dekad stale nam przybywa. Dość powiedzieć, że każdego roku leśnicy sadzą w kraju 500 mln. drzew, a w regionie północno-wschodniej Polski co roku sadzi się ok. 30 mln. sadzonek
We wszystkich nadleśnictwach RDLP w Białymstoku założonych jest blisko 50 hektarów plantacji choinkowych. Rośnie na nich rodzimy gatunek świerk pospolity (Picea abies), który w Polsce jest popularnym drzewkiem bożonarodzeniowym. Leśnicy hodują na plantacjach świerki do wieku około 7 – 8 lat, gdy osiągają wysokość 3 – 3,5 m. Od kilku lat obserwujemy wzrost zainteresowania naturalną choinką świąteczną. Widać to wyraźnie po popycie, jakim się one cieszą w punktach sprzedaży przy nadleśnictwach. Na przykład w ubiegłym roku w nadleśnictwach RDLP w Białymstoku sprzedano ponad 9 tys. choinek.
Jak kupić świeżą choinkę?
Zdrową, świeżą choinkę poznamy po wyglądzie jej igieł. Powinny one dobrze trzymać się gałązek, nie odpadać po dotknięciu, mieć żywy kolor, bez śladów przesuszenia. Skąpe igliwie może świadczyć o tym, że drzewko zostało ścięte dawno, lub że chorowało na plantacji.