0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

niedziela, 21 kwietnia, 2024
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    Najwięcej wołowiny eksportujemy do Włoch

    Najnowsze

    Skup bydła od kilku lat rośnie. W okresie styczeń – październik 2015 r. skupiono 529,1 tys. ton bydła tj. o 23% więcej w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego i o 50% więcej niż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2012 r. W tym okresie w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 164 tys. ton wołowiny, tj. o 3,8% więcej niż przed rokiem i o 10% więcej niż w bardzo słabym pod tym względem 2012 r.

     Najwięcej wołowiny eksportujemy do Włoch, agri24

    Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych dziewięciu miesiącach 2015 r. był większy o ok. 14% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Było to wypadkową wzrostu eksportu mięsa schłodzonego o 21%, przetworów wołowych o 6%, mięsa mrożonego o 7% oraz mniejszego o 10% wywozu bydła.

    Największymi odbiorcami polskiego bydła były: Holandia (30,8 tys. sztuk), Hiszpania (19,6 tys. sztuk), Włochy (28,9 tys. sztuk), Bośnia i Hercegowina (12,5 tys. szt.), oraz Chorwacja (7,0 tys. szt.), a mięsa wołowego Włochy (62,5 tys. ton), Niemcy (45,1 tys. ton) Holandia (34,1 tys. ton), Hiszpania (17,1 tys. ton) i Francja (15,7 tys. ton).

    Dominującą pozycję w polskim eksporcie, podobnie jak przed rokiem, miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił około 90%.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Będzie II nabór wniosków o na wymianę pokryć dachowych w gospodarstwach

    Zainteresowani wsparciem na wymianę w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych wykonanych z materiałów zawierających azbest z dofinansowaniem będą się mogli...

    Więcej artykułów