Skup bydła od kilku lat rośnie. W okresie styczeń – październik 2015 r. skupiono 529,1 tys. ton bydła tj. o 23% więcej w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego i o 50% więcej niż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2012 r. W tym okresie w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 164 tys. ton wołowiny, tj. o 3,8% więcej niż przed rokiem i o 10% więcej niż w bardzo słabym pod tym względem 2012 r.
Eksport żywca wołowego, mięsa oraz przetworów wołowych w pierwszych dziewięciu miesiącach 2015 r. był większy o ok. 14% w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Było to wypadkową wzrostu eksportu mięsa schłodzonego o 21%, przetworów wołowych o 6%, mięsa mrożonego o 7% oraz mniejszego o 10% wywozu bydła.
Największymi odbiorcami polskiego bydła były: Holandia (30,8 tys. sztuk), Hiszpania (19,6 tys. sztuk), Włochy (28,9 tys. sztuk), Bośnia i Hercegowina (12,5 tys. szt.), oraz Chorwacja (7,0 tys. szt.), a mięsa wołowego Włochy (62,5 tys. ton), Niemcy (45,1 tys. ton) Holandia (34,1 tys. ton), Hiszpania (17,1 tys. ton) i Francja (15,7 tys. ton).
Dominującą pozycję w polskim eksporcie, podobnie jak przed rokiem, miało mięso wołowe świeże, schłodzone i mrożone, którego udział w strukturze ilościowej wywozu wynosił około 90%.