Według Europejskiego Stowarzyszenia Przetwórców Owoców i Warzyw (PROFEL) susza negatywnie wpływa na produkcję warzyw do przetwórstwa w krajach europejskich (informacja z 17 sierpnia 2015 r.). Szczególnie dotyczy to warzyw uprawianych na zbiór letni.
Obawy, które PROFEL przestawiał w jeszcze przed miesiącem, dotyczące nawet 20% strat w unijnych uprawach warzyw do przetwórstwa, mogą się urzeczywistnić, głównie poprzez niekorzystne uwarunkowania pogodowe obserwowane w lipcu br. Stowarzyszenie podaje, że obszarami, na których mogą wystąpić straty w plonach i produkcji warzyw do przetwórstwa, są Zachodnia i Północna oraz Wschodnia Europa.
W największym stopniu problem suszy dotyczy upraw groszku i fasoli, gdzie straty mogą wynieść 40-50%, ale także marchwi, kalafiorów i brokułów a także kukurydzy cukrowej. Gdyby oczekiwania te sprawdziły się, będzie to niewątpliwie czynnik wpływający na wzrost cen mrożonych warzyw na rynku UE w bieżącym sezonie.
W Polsce według raportu IUNG dot. suszy rolniczej, zagrożeniem suszą objęte jest 36% gmin w Polsce. Problem dotyczy przede wszystkim województw: mazowieckiego, lubelskiego i łódzkiego, które łącznie, wg danych GUS, odpowiadają za 39% powierzchni krajowych upraw warzyw gruntowych. Czynnik suszy może zatem pogłębić oczekiwany przez GUS 5-proc. spadek produkcji warzyw w kraju, mając wpływ na wzrost cen ich w kolejnych miesiącach.
Zagrożenie niższą produkcją występuje również w przypadku upraw ziemniaków, zarówno jeśli chodzi o Polskę jak też pozostałe kraje UE. Obecnie ceny skupu ziemniaków w Polsce są wyższe r/r. Według danych Ministerstwa Rolnictwa w pierwszych trzech tygodniach sierpnia br. cena skupu ziemniaków wyniosła średnio 0,46 zł/kg i była o 21% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
źródło: BGŻ BNP Paribas