Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. 

Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36%), warzywa (32%), owoce (27%), jogurty (23%), ziemniaki (20%), mięso (17%), mleko (17%), ser (12%), ryby (8%), dania gotowe (8%), jaja (4%).

[vc_line_chart style=”custom” tooltips=”” x_values=”” values=”%5B%7B%22title%22%3A%22w%C4%99dliny%22%2C%22y_values%22%3A%2243%22%2C%22color%22%3A%22blue%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22pieczywo%22%2C%22y_values%22%3A%2236%22%2C%22color%22%3A%22pink%22%2C%22custom_color%22%3A%22%239e2622%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22warzywa%22%2C%22y_values%22%3A%2232%22%2C%22color%22%3A%22peacoc%22%2C%22custom_color%22%3A%22%2300c1cf%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22owoce%22%2C%22y_values%22%3A%2227%22%2C%22color%22%3A%22violet%22%2C%22custom_color%22%3A%22%23f7f7f7%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22jogurty%22%2C%22y_values%22%3A%2223%22%2C%22color%22%3A%22blue%22%2C%22custom_color%22%3A%22%236dab3c%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22ziemniaki%22%2C%22y_values%22%3A%2220%22%2C%22color%22%3A%22green%22%2C%22custom_color%22%3A%22%23b97ebb%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22mi%C4%99so%22%2C%22y_values%22%3A%2217%22%2C%22color%22%3A%22green%22%2C%22custom_color%22%3A%22%235aa1e3%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22mleko%22%2C%22y_values%22%3A%2217%22%2C%22color%22%3A%22blue%22%2C%22custom_color%22%3A%22%2358b9da%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22ser%22%2C%22y_values%22%3A%2212%22%2C%22color%22%3A%22pink%22%2C%22custom_color%22%3A%22%23ff9900%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22ryby%22%2C%22y_values%22%3A%228%22%2C%22color%22%3A%22pink%22%2C%22custom_color%22%3A%22%23d6bd1d%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22dania%20gotowe%22%2C%22y_values%22%3A%228%22%2C%22color%22%3A%22chino%22%2C%22custom_color%22%3A%22%2300c1cf%22%7D%2C%7B%22title%22%3A%22jaja%22%2C%22y_values%22%3A%224%22%2C%22color%22%3A%22violet%22%2C%22custom_color%22%3A%22%23555555%22%7D%5D” title=”Najczęściej wyrzucane produkty (w %)”]

Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są:
przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38%
zbyt duże zakupy – 15%
zbyt duże porcje posiłków – 13%
niewłaściwe przechowywanie żywności – 11%
zakup złego jakościowo produktu – 9%
produkt lub danie jest niesmaczne – 6%
brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3%
brak listy zakupów – 2%

Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności. – Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu – podkreśla Marek Borowski, Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

CBOS w tegorocznych badaniach „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i tych o niższym poziomie dochodów.

Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj