-9.8 C
Warszawa
poniedziałek, 27 czerwca, 2022
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Nowy piec wapienny w cukrowni Kruszwica

    Najnowsze

    W dniu 5 października 2015 roku w Oddziale Krajowej Spółki Cukrowej S.A. „Cukrownia Kruszwica” oddany został do eksploatacji największy w polskim cukrownictwie nowy piec wapienny. W uroczystości uczestniczyli Wiceminister Skarbu Państwa Pan Cezary Gabryjączyk, Zarząd Krajowej Spółki Cukrowej S.A. oraz Dyrekcja „Cukrowni Kruszwica”.

    Nowy piec wapienny w cukrowni Kruszwica, agri24

    „Mam wielki zaszczyt i przyjemność uczestniczyć w Cukrowni Kruszwica, w uroczystości oddania do eksploatacji największego w polskim cukrownictwie pieca wapiennego, który rozpoczyna swoją pracę w kampanii 2015/2016, którą też niniejszym inauguruję. We wszystkich siedmiu Oddziałach KSC S.A. planujemy skupić blisko 4 mln ton buraków od ponad 15 000 plantatorów. Produkcja cukru planowana jest na poziomie ok. 580 000 ton.  – powiedział Marek Spuz vel Szpos, Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

    „Inwestycja w nowy piec wapienny rozpoczęła się w styczniu tego roku. Kosztowała 7 mln zł. Nowy piec rozpoczyna swoją pracę w kampanii cukrowniczej 2015/2016, w trakcie której Cukrownia Kruszwica planuje skup surowca na poziomie 650 000 ton od około 3 000 plantatorów. Prognozowana produkcja cukru wynosi u nas ok. 100 000 ton – poinformował Lech Sobecki, Dyrektor „Cukrowni Kruszwica”.

    „Jestem dumny, że mogę gościć w najnowocześniejszej cukrowni w kraju. Inwestycje, które tu są prowadzone robią imponujące wrażenie – powiedział Cezary Gabryjączyk, Wiceminister Skarbu Państwa. 

    Nowy piec wapienny w Cukrowni Kruszwica posiada pojemność 300 m3 i jest największym piecem w polskim cukrownictwie. Parametry pieca gwarantują wystarczającą produkcję wapna nie tylko przy przerobie 9 000 – 10 000 ton/dobę*, ale także przy wyższych dobowych przerobach. Efektem tej inwestycji będzie zmniejszenie wskaźników zużycia kamienia wapiennego i koksu używanego do jego wypalania, czyli obniżenie kosztów produkcji cukru, a także poprawa procesu technologicznego i jakości produkowanego cukru. Projektantem pieca wapiennego jest Przedsiębiorstwo Usług Technicznych TECHNOTEX z siedzibą  w Malborku, zaś generalnym wykonawcą firma  Energomontaż Poznań.

    Koszt inwestycji: 7 mln zł. Termin rozpoczęcia inwestycji: 15 stycznia 2015 r., termin zakończenia: 2 października 2015 r.

    Zobacz również:

     KSC: lista odmian buraka cukrowego na sezon siewny 2016
     

    źródło: KSC

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę wpisać swoje imię tutaj

    W maju za mleko w skupie płacono o 46,1% więcej niż przed rokiem

    Jak informuje GUS ceny skupu podstawowych produktów rolnych (pszenica, żyto, żywiec wołowy, żywiec wieprzowy, drób, mleko krowie) wzrosły w...

    Więcej artykułów