-9.8 C
Warszawa
poniedziałek, 3 października, 2022
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    O polskiej żywności w Indiach

    Najnowsze

    Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Minister rolnictwa Marek Sawicki spotkał się dziś ze swoim hinduskim odpowiednikiem ministrem Radha Mohan Singhem. Rozmowy były częścią oficjalnej wizyty, która ma na celu zwiększenie możliwości eksportowych polskich produktów.

    Minister Marek Sawicki zwiedza polskie stoisko na Targach Aahar 2015

    Podczas spotkania omówiono kwestie weterynaryjne i fitosanitarne. Polski minister zaapelował o przyspieszenie prac nad uzgodnieniem procedur dopuszczających nasze towary na indyjski rynek oraz zachęcił do współpracy w zakresie doradztwa, nauki i przetwórstwa. Obaj ministrowie zgodzili się, że w dalszych rozmowach będą brali udział eksperci z obu państw.

    Uczestnicy dzisiejszego spotkania podkreślali, że pomimo dużego potencjału obu krajów, wymiana handlowa produktami rolnymi jest nadal znikoma.

    – Jesteśmy na Indie otwarci i oczekujemy wzajemności. Oprócz produktów mleczarskich, wieprzowych i drobiowych chcielibyśmy zainteresować hinduskich konsumentów polskimi jabłkami – mówił Marek Sawicki. Podkreślał, że żywność produkowana w Polsce jest bezpieczna, zdrowa i najwyższej jakości. Do jej produkcji zużywa się jedną trzecią ilości nawozów wykorzystywanych w pozostałych krajach UE. Około 75 % eksportu rolno-spożywczego trafia na bardzo wymagający rynek europejski.

    Dzisiejsze spotkanie było kontynuacją styczniowych rozmów wicepremiera, ministra gospodarki Janusza Piechocińskiego z hinduskim wiceministrem rolnictwa. W nawiązaniu do tamtej wizyty Marek Sawicki poinformował, jakie projekty promocyjne są przewidziane do realizacji na terenie Indii, na przykład w ramach programu Go India.

    Hinduski minister rolnictwa otrzymał zaproszenie do złożenia wizyty w Polsce i zapoznania się na miejscu z możliwościami współpracy, także w zakresie edukacji i nadzoru nad żywnością, oraz do udziału w wystawie produktów i technologii rolno-spożywczej, która będzie miała miejsce jesienią w Poznaniu.

    - Reklama -

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę wpisać swoje imię tutaj

    Do końca czerwca podczas pracy zginęło aż 22 rolników

    W I półroczu 2022 roku do Placówek Terenowych i Oddziałów Regionalnych KRUS zgłoszono 5 862 zdarzenia wypadkowe, o 155...
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - Reklama -