W końcu 2015 r., po trzech tygodniach wzrostu, ceny trzody chlewnej uległy obniżeniu. Wzrosły natomiast ceny bydła i drobiu. W okresie 21.12.2015 – 3.01.2016 zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły przeciętnie 3,86 zł/kg, o 1% mniej niż w dniach 14–20.12.2015 r.

Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 4% droższy niż w końcu listopada, ale o 5,5% tańszy niż przed rokiem. W UE średnia cena zakupu świń rzeźnych w okresie 28.12.2015 – 3.01.2016 (według Komisji Europejskiej) ukształtowała się na poziomie 126,10 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była nieznacznie (o 0,3%) niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niższa niż rok wcześniej.

Krajowa cena żywca tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 120,67 EUR/100 kg. Niższe ceny niż w Polsce notowano w Belgii, Holandii, Francji, Portugalii i Hiszpanii. Żywiec wołowy w naszym kraju w dniach 21.12.2015 – 3.01.2016 (zgodnie z danymi ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,26 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim notowaniu i niż w ostatnim tygodniu listopada 2015 r. Jednocześnie ceny zakupu bydła były o 2% wyższe niż na przełomie 2014/2015.

Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,22 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale  o 1% niższa niż w końcu listopada 2015 r. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,82 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż w poprzednim notowaniu i o 2 gr/kg drożej niż w ostatnim tygodniu listopada 2015 r. W porównaniu z notowaniami sprzed roku kurczęta były tańsze o 5,5%, a indyki o 2%.

Od 4 stycznia 2016 r. w Centrali ARR  w Warszawie przyjmowane są wnioski  o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do 8.01.2016 r. ARR zarejestrowała 22 ważne wnioski od sześciu przedsiębiorców opiewające łącznie na  1,6 tys. tony wieprzowiny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj