W końcu 2015 r., po trzech tygodniach wzrostu, ceny trzody chlewnej uległy obniżeniu. Wzrosły natomiast ceny bydła i drobiu. W okresie 21.12.2015 – 3.01.2016 zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły przeciętnie 3,86 zł/kg, o 1% mniej niż w dniach 14–20.12.2015 r.
Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 4% droższy niż w końcu listopada, ale o 5,5% tańszy niż przed rokiem. W UE średnia cena zakupu świń rzeźnych w okresie 28.12.2015 – 3.01.2016 (według Komisji Europejskiej) ukształtowała się na poziomie 126,10 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była nieznacznie (o 0,3%) niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% niższa niż rok wcześniej.
Krajowa cena żywca tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wyniosła 120,67 EUR/100 kg. Niższe ceny niż w Polsce notowano w Belgii, Holandii, Francji, Portugalii i Hiszpanii. Żywiec wołowy w naszym kraju w dniach 21.12.2015 – 3.01.2016 (zgodnie z danymi ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,26 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim notowaniu i niż w ostatnim tygodniu listopada 2015 r. Jednocześnie ceny zakupu bydła były o 2% wyższe niż na przełomie 2014/2015.
Przeciętna krajowa cena skupu kurcząt brojlerów wyniosła 3,22 zł/kg i była o 3% wyższa niż w poprzednim notowaniu, ale o 1% niższa niż w końcu listopada 2015 r. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły 5,82 zł/kg, o 1 gr/kg drożej niż w poprzednim notowaniu i o 2 gr/kg drożej niż w ostatnim tygodniu listopada 2015 r. W porównaniu z notowaniami sprzed roku kurczęta były tańsze o 5,5%, a indyki o 2%.
Od 4 stycznia 2016 r. w Centrali ARR w Warszawie przyjmowane są wnioski o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Do 8.01.2016 r. ARR zarejestrowała 22 ważne wnioski od sześciu przedsiębiorców opiewające łącznie na 1,6 tys. tony wieprzowiny