Według danych GUS bilansowe spożycie mięsa, podrobów i przetworów mięsnych w 2017 r. wyniosło 74,6 kg na mieszkańca wobec 77,6 kg na mieszkańca w 2016 r. Spadek spożycia był spowodowany mniejszą konsumpcją mięsa wieprzowego i drobiowego.

W 2017 r. spożycie mięsa wieprzowego wyniosło 38,2 kg na mieszkańca, a mięsa drobiowego – 27,6 kg
na mieszkańca wobec odpowiednio 40,8 kg i 29,2 kg w 2016 r.

Jednocześnie bilansowe spożycie mięsa wołowego wzrosło do 3,2 kg na mieszkańca, tj. o 1,1 kg (o 52,4%) w odniesieniu do 2016 r. Do wzrostu konsumpcji przyczyniły się m.in.: większa podaż wołowiny na rynku krajowym i relatywne jej potanienie względem mięsa wieprzowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Proszę podać swoje imię