Polska trzecim producentem masła

Najnowsze

Zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego w KRUS

Ubezpieczonemu rodzicowi, który sprawuje osobistą opiekę nad dzieckiem – w związku z zamknięciem żłobka, klubu dziecięcego,...

KRUS: przedłużenie wypłat rent rolniczych i innych świadczeń

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w wydanym komunikacie informuje, że o trzy miesiące zostanie przedłużona wypłata:rent...

Pola po dwóch stronach granicy – ułatwienia dla rolników

Na wniosek ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego wprowadzone zostały ułatwienia w przekraczaniu granicy przez...

Jak podaje FAMMU/FAPA, według najnowszych szacunkowych danych Eurostat zaprezentowanych przez KE ze stycznia 2015 roku, Polska jest obecnie trzecim producentem masła w UE z produkcją w wielkości 16,5 tys. ton. Więcej tego tłuszczu wytwarzano jedynie w Niemczech (46 tys. ton) i we Francji (44,5 tys. ton).

Także szacunki Eurostatu za cały 2014 rok wskazują, że jesteśmy trzecim producentem masła we Wspólnocie. Według tych danych w ubiegłym roku w naszym kraju wytworzono ok. 171 tys. ton masła. Więcej mlecznego tłuszczu wytworzono jedynie w Niemczech (489,2 tys. ton) i we Francji (441,8 tys. ton).

Najnowsze pełne dane KE dotyczące produkcji przetworów mlecznych w krajach UE pochodzą z 2013 roku. W produkcji masła Polska zajmowała wtedy czwarte miejsce z produkcją 143 tys. ton byliśmy za Niemcami (424,34 tys. ton), Francją (338,06 tys. ton) i Irlandią (152,1 tys. ton). Za Polską były m.in. Włochy (97,41 tys. ton), Finlandia (44,01 tys. ton) i Dania (43 tys. ton). Nieco gorzej wypadamy w przypadku produkcji serów.

Tu w 2013 roku Polska zajmowała piąte miejsce z produkcją w wielkości 732,28 tys. ton. Więcej serów wytworzono w Niemczech (2,182 mln ton), Francji (1,931 mln ton), we Włoszech (1,158 mln ton) i w Holandii (744,5 tys. tom – dane szacunkowe).

Za Polską znalazły się m.in. Wielka Brytania (348,5 tys. ton), Dania (324,9 tys. ton) i Hiszpania (314,9 tys. ton). Według szacunków Eurostatu na piątym miejscu pozostaliśmy również w 2014 roku, wytwarzając 759,6 tys. ton serów. Wciąż pozostawaliśmy za Niemcami (2,298 mln ton), Francją (1,829 mln ton), Włochami (989,3 mln ton) i Holandią (768,4 mln ton).

Poprzedni artykułSpadek cen jaj w UE
Następny artykułRzepak trzyma się mocno

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Proszę podać swoje imię

Zamów koszulkę
kalendarz dostaniesz

1 332 Obserwujący
Obserwuj

Czytaj również

Najważniejsze rozwiązania Tarczy Antykryzysowej dla rolnictwa

Prezentowane rozwiązania mają na celu przeciwdziałanie skutkom COVID-19 - epidemii, z którą aktualnie walczy cały świat. To...

Ciągnik rolniczy przygniótł 19-latka [VIDEO]

Ciągnik rolniczy przygniótł młodego mężczyznę. Do wypadku doszło w Korzennej (pow. nowosądecki). Ciężko ranny 19-latek został przetransportowany śmigłowcem Lotniczego Pogotowia...

ARiMR: 60 tys. zł premii na rozwój małego gospodarstwa

ARiMR uruchomiła 31 marca 2020 r. nabór wniosków na „Restrukturyzację małych gospodarstw” finansowaną z budżetu PROW 2014-2020.  Wnioski będzie można...

Belami siana chronią miasteczko przed koronawirusem [VIDEO]

Burmistrz miejscowości Monteleone di Puglia we Włoszech chce chronić mieszkańców przed koronawirusem. By zablokować dostęp do miasteczka, nakazał otoczyć je...

Będzie dodatek do emerytur dla członków OSP?

W odpowiedzi na pismo Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie możliwości wprowadzenia 10% dodatku do emerytury dla członków Ochotniczych Straży Pożarnych,...

Więcej artykułów