Służby weterynaryjne Tajwanu BAPHIQ – Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowały o otwarciu rynku Tajwanu na eksport mięsa drobiowego z Polski. Decyzja ta została ogłoszona podczas VI konsultacji gospodarczych pomiędzy Polską i Tajwanem w Tajpej w dniu 21 października br.
Zakończona procedura stanowi zwieńczenie kilkuletnich starań Inspekcji Weterynaryjnej, Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej oraz polskiego resortu rolnictwa, które zostały zapoczątkowane w 2006 r.
Zatwierdzenie do eksportu mięsa drobiowego uzyskało 21 przedsiębiorstw.Eksportowane towary muszą spełnić wymagania określone w:
– bilateralnie uzgodnionym weterynaryjnym świadectwie zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego eksportowanych do Tajwanu,
– Wymogach w zakresie kwarantanny dla importu mięsa drobiowego.
Bardzo dobrze! Polska potęga rolniczą