0.5 C
Warszawa
niedziela, 26 stycznia, 2020

Powierzchnia ekologicznych gruntów powiększyła się w UE o 25%, a w Polsce niemal o 25% spadła

Najnowsze

Ukradli ciągnik „na hol”. Na posesji był też skradziony rozrzutnik [zdjęcia]

Policjanci z grajewskiej komendy zatrzymali dwóch mężczyzn podejrzanych o kradzież ciągnika rolniczego. Odzyskali też skradziony sprzęt...

Jest projekt rozporządzenia w sprawie zasad bioasekuracji podczas polowania

W dniu dzisiejszym do konsultacji publicznych został skierowany projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie...

Policja zatrzymała ciągnik rolniczy z cofniętym licznikiem

Kościańscy policjanci zatrzymali pięć pojazdów z cofniętymi wskazaniami. Wśród nich był traktor.

Polska, zdaniem NIK ma potencjał, by stać się znaczącym producentem żywności ekologicznej w Europie, ale by tak się stało, sektor ten potrzebuje istotnego wsparcia państwa. Tymczasem jak wykazała kontrola Izby, działania podejmowane od lat na rzecz rozwoju ekorolnictwa i wprowadzania do sprzedaży jego produktów były niespójne i nieskuteczne.

Od 2014 r. do 2018 r. ­aż 7 razy, w dodatku bez analizy rynku zmieniane były przepisy dotyczące trybu i zasad udzielania pomocy producentom żywności ekologicznej. Trudno w takiej sytuacji o stabilizację czy rozwój. Wymuszało to także wielokrotną aktualizację procedur i konieczność modyfikacji systemu informatycznego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, a efektem były opóźnienia w wydawaniu decyzji dotyczących przyznania dopłat (tzw. płatności ekologicznych) i wypłacania pieniędzy producentom.

W 2015 r. na wniosek organizacji ekologicznych, ministerstwo obniżyło wymogi dotyczące plonów uzyskanych w ramach pakietów rolniczych, warzywnych, zielarskich i sadowniczych. Producenci zostali zobowiązani do przeznaczenia na sprzedaż czy do przetwórstwa już nie co najmniej 80% tego co wytworzą, a co najmniej 30% i to przy zachowaniu takich samych stawek dopłat. Organizacje tłumaczyły, że jeśli rolnicy będą przeznaczać na cele rynkowe 80% plonów, nie będą mieli czym karmić własnych zwierząt. Zwracały też uwagę na to, że wielu z nich ma problemy ze zbyciem swoich produktów na rozwijającym się dopiero rynku ekożywności. Za bezpieczny uznano więc limit 30%.

Jednak w ocenie NIK, ta decyzja nie sprzyjała stymulacji rozwoju rynku ekoproduktów, tym bardziej, że w badanym okresie liczba producentów ekologicznych w Polsce spadła o 19%, z ok. 25,5 tys. do 20,5 tys. Zmniejszyła się także powierzchnia upraw ekologicznych o ok. 25%, z ponad 650 tys. ha do 485 tys. ha. Podwoiła się natomiast liczba przetwórni. W 2014 r. było ich 484, w 2018 r. już 910, co jednak nie oznacza wzrostu skupu ekologicznych produktów od polskich rolników. Miał na to wpływ, m.in. większy import surowców ekologicznych – z ponad 4,5 mln ton do ok. 14 mln ton.

Liczba producentów ekologicznych, powierzchnia ekologicznych użytków rolnych, liczba podmiotów prowadzących działalność w zakresie przygotowania produktów ekologicznych do obrotu, w tym do przetwórstwa w latach 2014-2018. Źródło: Opracowanie własne NIK na podstawie danych z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Zdaniem NIK, system wsparcia jakiego państwo udziela producentom ekologicznym powinien promować przede wszystkim rolników, którzy wprowadzając ekożywność na rynek przyczyniają się do rozwoju obszarów wiejskich.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce

Podstawą rolnictwa ekologicznego jest niestosowanie w produkcji żywności środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej. Zasada ta dotyczy wszystkich etapów i rodzajów produkcji, zarówno uprawy roślin, chowu i hodowli zwierząt, jak i przetwórstwa.

W Polsce najwięcej gospodarstw ekologicznych znajduje się w województwach: warmińsko-mazurskim, zachodniopomorskim oraz podlaskim. Ich średnia wielkość wynosi około 26 ha, ale najwięcej – 25% – to gospodarstwa o powierzchni upraw od 5 ha do 10 ha.

Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce w 2018 r. według województw. Źródło: Opracowanie własne NIK na podstawie danych Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Na tle innych państw Unii Europejskiej wypadamy jednak bardzo słabo. W 2017 r. całkowita powierzchnia ekologicznych gruntów rolnych w Unii Europejskiej wynosiła ponad 12,5 miliona hektarów, co stanowiło 7% powierzchni użytków rolnych we wspólnocie, w Polsce to zaledwie 3,4%. Od 2012 r. powierzchnia ekologicznych gruntów powiększyła się w UE o 25%, gdy w tym samym czasie w Polsce niemal o 25% spadła.

Procentowy udział powierzchni ekologicznej w całkowitej powierzchni użytkowników rolnych. Źródło: opracowanie własne NIK na podstawie danych z Eurostat

Mimo to, od 2014 r. ekologiczna produkcja roślinna w Polsce rosła i to niemal we wszystkich grupach upraw (z wyjątkiem roślin przeznaczonych na paszę).

Tendencja ekologicznej produkcji roślinnej w latach 2014-2017. Źródło: Opracowanie własne NIK na podstawie danych z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

W latach 2014-2018 zmniejszyła się natomiast liczba zwierząt (z wyjątkiem brojlerów) utrzymywanych w ekologicznych gospodarstwach rolnych, doszło również do obniżenia certyfikowanej produkcji zwierzęcej, np. mięsa i mleka.

Tendencja utrzymywania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych w latach 2014-2018. Źródło: Opracowanie własne NIK na podstawie danych z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

W badanym przez NIK okresie wzrosła natomiast produkcja żywności przetworzonej, m.in. z powodu importu surowców. Od 2014 r. liczba przetwórni niemal się podwoiła i w 2018 r. funkcjonowało ich już 910 (najwięcej w województwach: mazowieckim, wielkopolskim oraz lubelskim). To jednak i tak niewiele w porównaniu z krajami Europy Zachodniej. Jak podaje Eurostat, w 2017 r. we Włoszech było 18,5 tys. przetwórni, a w Niemczech i we Francji po ok. 15 tys. Na czwartym miejscu w tym zestawieniu znajdowała się Hiszpania z ponad 4 tys. przetwórni.

źródło: Najwyższa Izba Kontroli

- Reklama -
Kalendarz Rolniczki 2020

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Proszę podać swoje imię

Czytaj również

Rolniku pamiętaj, by nie dać się zwieść atrakcyjnej cenie oprysków!

Trwa właśnie czas intensywnych przygotowań do prac polowych oraz sezon zakupów środków ochrony roślin. Producenci rolni planują...

Żubrowi, który wpadł we wnyki pękło serce

W puszczańskim Nadleśnictwie Browsk znaleziono martwego żubra. Zwierzę wpadło we wnyki.Żubra 21 stycznia znalazł leśniczy leśnictwa Pasieki...

Nawet 2 lata więzienia za przegląd ciągnika bez wizyty w stacji kontroli!

Dwóch diagnostów i właściciel ciągnika wpadli na próbie nielegalnego procederu. Pracujący na jednej ze stacji diagnostycznych w powiecie 65...

Samorząd rolniczy oczekuje rozwiązania problemu odpadowych folii

Zarząd KRIR wystąpił w dniu 9 stycznia 2020 r. do Ministra Klimatu realizując wniosek przyjęty przez Krajową Radę Izb Rolniczych na drugim...

Ceny mleka w skupie ponownie wzrosły

Ceny skupu podstawowych produktów rolnych, tj. pszenicy, żyta, żywca wołowego, żywca wieprzowego, drobiu i mleka krowiego, wzrosły w grudniu 2019 r. zarówno...

Więcej artykułów