Prawie co drugi Polak przygotowuje przetwory

Najnowsze

ELEWAR przekaże 300 ton owsa dla koni utrzymywanych w drobnych ośrodkach jeździeckich

Minister Jan Krzysztof Ardanowski odpowiadając na potrzeby hodowców koni sportowych i ośrodków jeździeckich​ podjął decyzję o zabezpieczeniu,...

ARiMR: Są dodatkowe pieniądze na kredyty preferencyjne

Rolnicy, którzy chcą ubiegać się o pomoc w formie preferencyjnych kredytów z dofinansowaniem ARiMR, mogą składać wnioski...

Traktor z przyczepą zsunął się z promu do Warty

Do niecodziennego wypadku doszło dziś (4 kwietnia) na przeprawie promowej w Dębnie.Około godziny...

49% Polaków przygotowuje przetwory na zimę, aż 3/4 tej grupy stanowią mężczyźni – wynika z badania Barometr Providenta. Zwykle przetwory robi się w rodzinach co najmniej czteroosobowych (65%). Co ciekawe, ich przygotowywaniem nierzadko zajmują się również ludzie młodzi.

(Nie tylko) siła tradycji

Wyniki badania pokazują, że domowe przetwory na zimę przeważnie robią osoby starsze (powyżej 60. roku życia). Skłania je do tego głównie chęć kultywowania rodzinnych tradycji, a także zaoszczędzenia pieniędzy. Warto przy tym zauważyć, że blisko 15% seniorów nie przygotowuje przetworów jedynie dla siebie, ale też dla innych – dostają je oni w prezencie.

„Druga grupa osób, która najczęściej deklaruje robienie przetworów, to osoby młode […]. Tu motywy są zdecydowanie inne. Tymi osobami przede wszystkim kieruje chęć zdrowego odżywiania, duża świadomość tego, że »wiem, co jem«” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Karolina Łuczak, kierownik biura prasowego i komunikacji wewnętrznej w Provident Polska.

Domena mężczyzn

Przetwory przygotowują zwykle rodziny liczące minimum cztery osoby. Na drugim miejscu znajdują się ludzie samotni. Interesujące jest to, że aż 3/4 robiących przetwory to mężczyźni.

Nie jest natomiast szczególnym zaskoczeniem, że częściej od osób mieszkających w mieście przetwory przygotowują żyjący na wsi (63%). Zazwyczaj korzystają wtedy z własnych plonów (75%). Mieszkańcy największych miast (powyżej 500 tys. osób) przeważnie kupują składniki w sklepie lub na targowisku (76%).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Proszę podać swoje imię

Zamów koszulkę
kalendarz dostaniesz

1 338 Obserwujący
Obserwuj

Czytaj również

Wielkopolska: ASF w stadzie gdzie było ponad 10 tyś. świń

Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wyznaczeniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej 2 w 2020 r. ogniska afrykańskiego pomoru...

Zasiłek opiekuńczy dla ubezpieczonego w KRUS

Ubezpieczonemu rodzicowi, który sprawuje osobistą opiekę nad dzieckiem – w związku z zamknięciem żłobka, klubu dziecięcego, przedszkola, szkoły lub innej...

KRUS: przedłużenie wypłat rent rolniczych i innych świadczeń

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w wydanym komunikacie informuje, że o trzy miesiące zostanie przedłużona wypłata:rent rolniczych z tytułu niezdolności do...

Pola po dwóch stronach granicy – ułatwienia dla rolników

Na wniosek ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego wprowadzone zostały ułatwienia w przekraczaniu granicy przez rolników, którzy prowadzą działalność rolniczą...

Najważniejsze rozwiązania Tarczy Antykryzysowej dla rolnictwa

Prezentowane rozwiązania mają na celu przeciwdziałanie skutkom COVID-19 - epidemii, z którą aktualnie walczy cały świat. To nie koniec podobnych rozwiązań. Trwają...

Więcej artykułów