Eksport zbóż z Polski w sezonie 2014/15 był rekordowy i wyniósł prawie 6,5 mln t. W głównej mierze było to zasługą dużego eksportu pszenicy drogą morską.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów podawanych przez Sparks Polska eksport zbóż w kraju w sezonie 2014/15 wyniósł 6,45 mln t. To o 1,52 mln t (31%) więcej niż w sezonie poprzednim. Oznacza to, że wzrost eksportu zagospodarował blisko 44% wzrostu krajowej produkcji zbóż w 2014 r. (+3,49 mln t).
Co interesujące, w minionym sezonie wyraźnie zmieniła się struktura towarowa eksportu. Przede wszystkim znacząco wzrosło znaczenie pszenicy. Jej eksport wyniósł aż 4,45 mln t wobec 2,48 mln t w sezonie 2013/14. Był to wynik bardzo wysokich zbiorów w Polsce, słabej jakości pszenicy we Francji, ograniczeń w eksporcie z Rosji i Ukrainy, słabego euro i złotego oraz niskich zbiorów w krajach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej.
Warto zauważyć, że eksport pszenicy wzrósł prawie o 2 mln t, czyli prawie tyle, ile wyniósł w ubiegłym roku wzrost produkcji (2,14 mln t). Tym samym udział eksportu w produkcji wzrósł do 38% wobec 26% sezon wcześniej. W sezonie 2014/15 znacząco wzrósł eksport pszenżyta z Polski. Wyniósł on 557 tys. t i był o 122% większy niż w sezonie 2013/14. Warto zauważyć, że przeciętnie w poprzednich pięciu sezonach eksportowano jedynie około 160 tys. t pszenżyta.
Polskie pszenżyto jest doceniane głównie na nieodległych rynkach, gdzie jest dobrze znane – zdecydowana większość znajduje zbyt w Niemczech.
W analizowanym okresie znacznie zwiększył się również eksport owsa. Wyniósł on 83 tys. t i był o 167% większy niż we wcześniejszym sezonie. Ponad połowa z tej ilości trafiła do Hiszpanii. Drugim największym odbiorcą były Niemcy.
źródło: BGŻ BNP Paribas