Według ostatnich danych ogłoszonych przez Komisję Europejską, Rosja od sierpnia do grudnia 2014 r. była trzecim największym odbiorą produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Unii Europejskiej, mimo wprowadzonego embarga. Wartość eksportu rolno-spożywczego z Unii do Rosji wyniosła w tym czasie 2,712 mld €, czyli w porównaniu z tym samym okresem 2013 r. zmniejszyła się o 36%.
Drugie miejsce wśród odbiorców unijnej żywności zajęły Chiny. Wartość eksportu rolno-spożywczego z Unii od sierpnia do grudnia 2014 r. na wszystkie rynki światowe była o 1,7% wyższa niż rok wcześniej i osiągnęła 42,4 mld €. Mimo wzrostu eksportu ogółem, w niektórych krajach zanotowano jego znaczny spadek. Eksport z Finlandii spadł o 32%, Estonii – o 22%, a eksport z Francji, Niemiec, Danii, Grecji, Litwy, Polski, Słowacji, Rumunii i Słowenii zmniejszył się o 10 lub mniej procent.
W największym stopniu embargo dotknęło eksport produktów mleczarskich.
Eksport serów spadł o 19,4%, a masła – o 9,5%. Zmniejszył się też eksport owoców (o 10,2%) i warzyw (o 13,5%). Spadek ten został jednak ograniczony dzięki wzrostowi eksportu przetworów owocowych i warzywnych. Eksport wieprzowiny zmniejszył się o 1%, a wołowiny i drobiu – wzrósł.
źródło: CBR (Agra Europe 2015, 30 January, s. 5)