Od trzech tygodni rosną krajowe ceny zakupu trzody chlewnej. Za żywiec wieprzowy w dniach 25–31.01.2016 r. (według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) płacono średnio 4,17 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena ta była o 8% wyższa niż w końcu grudnia 2015 r. i o 3% wyższa niż rok wcześniej – wynika z cotygodniowego raportu ARR.

Przeciętna cena zakupu świń rzeźnych klasy E w UE (według Komisji Europejskiej) wyniosła 128,63 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była nieznacznie (o 0,1%) wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 1% niż- sza niż przed rokiem.

Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną ukształtowała się na poziomie 125,10 EUR/100 kg. Żywiec wołowy w naszym kraju (według ZSRIR MRiRW) kupowano przeciętnie po 6,24 zł/kg, o 4 gr/kg drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2 gr/kg taniej niż w końcu 2015 r. Cena zakupu bydła była o 3% wyższa niż w porównywalnym okresie 2015 r.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj