Polska jest jednym z wiodących producentów gęsiny w Unii Europejskiej, a polskie mięso z gęsi, ze względu na wysoką jakość, cieszy się dużym uznaniem wśród zagranicznych konsumentów.

W 2017 r. wartość eksportu gęsiny z Polski wyniosła 90,4 mln EUR i była o 5,3 mln EUR większa niż w roku 2016. Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego mięsa są Niemcy. W 2017 r. wpływy z eksportu polskiej gęsiny na rynek niemiecki osiągnęły 75 mln EUR, co stanowiło około 83% całkowitej wartości eksportu tego asortymentu z Polski.

Drugim odbiorcą polskiej gęsiny w UE jest Francja (9,5 mln EUR i 5% udziału w wartości). Poza kraje UE mięso i podroby z gęsi eksportowane są do Hongkongu – w 2017 r. wartość wywozu tego asortymentu wyniosła 8,5 mln EUR.

W okresie ośmiu miesięcy 2018 r. wartość eksportu mięsa i podrobów z gęsi wyniosła 12 mln EUR i była o 50% większa niż w tym samym okresie 2017 r.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz swój komentarz!
Proszę podać swoje imię