0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

wtorek, 29 listopada, 2022
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    Rośnie eksport przetworów mleczarskich

    Najnowsze

    Eksport przetworów mlecznych w okresie trzech kwartałów 2015 r. zwiększył się do 2,22 mld l w ekwiwalencie mleka surowego, tj. o 2% w porównaniu z analogicznym okresem 2014 r.

    Rośnie eksport przetworów mleczarskich, agri24

    Zadecydował o tym przede wszystkim silny wzrost eksportu mleka płynnego i śmietany (o 38%) oraz twarogów (o 34%). Zwiększono również wywóz masła (o 10%), a także kazeiny i lodów (10-13%).

    Natomiast o prawie 10% zmalała sprzedaż zagraniczna serów dojrzewających i topionych, do czego przyczyniło się rosyjskie embargo, przed wprowadzeniem którego Rosja była jednym z największych odbiorców tych produktów. Zmniejszył się również eksport jogurtów i innych fermentowanych napojów mlecznych, mleka w proszku i suszonej serwatki (o 6-9%).

    Import w tym czasie zmalał o 9% do ok. 1,1 mld l ekwiwalentu mleka surowego. Ograniczono przywóz suszonej serwatki (o 32%), mleka zagęszczonego i w proszku (o 20%) oraz masła (o 11%), przy zwiększeniu importu serów i twarogów, jogurtów i innych fermentowanych napojów mlecznych (o 15-16%), a także mleka płynnego i śmietany oraz kazeiny (o 10-12%).

    Zobacz również:

    Za kryzys migracyjny zapłacą rolnicy?

    Buraków mniej, ale polaryzacja wysoka

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Ciągnik wylądował w rowie. Traktorzysta uwięziony w kabinie

    W dniu 15.11.2022 r. około godziny 14:30 do Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego PSP w Nysie wpłynęło zgłoszenie o wypadku...

    Więcej artykułów