Eksport przetworów mlecznych w okresie trzech kwartałów 2015 r. zwiększył się do 2,22 mld l w ekwiwalencie mleka surowego, tj. o 2% w porównaniu z analogicznym okresem 2014 r.
Zadecydował o tym przede wszystkim silny wzrost eksportu mleka płynnego i śmietany (o 38%) oraz twarogów (o 34%). Zwiększono również wywóz masła (o 10%), a także kazeiny i lodów (10-13%).
Natomiast o prawie 10% zmalała sprzedaż zagraniczna serów dojrzewających i topionych, do czego przyczyniło się rosyjskie embargo, przed wprowadzeniem którego Rosja była jednym z największych odbiorców tych produktów. Zmniejszył się również eksport jogurtów i innych fermentowanych napojów mlecznych, mleka w proszku i suszonej serwatki (o 6-9%).
Import w tym czasie zmalał o 9% do ok. 1,1 mld l ekwiwalentu mleka surowego. Ograniczono przywóz suszonej serwatki (o 32%), mleka zagęszczonego i w proszku (o 20%) oraz masła (o 11%), przy zwiększeniu importu serów i twarogów, jogurtów i innych fermentowanych napojów mlecznych (o 15-16%), a także mleka płynnego i śmietany oraz kazeiny (o 10-12%).
Zobacz również: