0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

czwartek, 1 grudnia, 2022
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    Rośnie unijna produkcja wieprzowiny

    Najnowsze

    Oczekuje się, że wolumen wieprzowiny który trafi na rynek w 2015 r. będzie większy niż przed rokiem. Mówi o tym również Komisja Europejska w raporcie z lipca br. „Shortterm outlook for EU arable crops, dairy and meat markets“. Wskazuje ona, że produkcja wieprzowiny w br. na rynku wspólnotowym wzrośnie o 2,7% w skali roku do 23,5 mln t.

    Wzrost produkcji potwierdzają dane Eurostat, które mówią o ubojach trzody chlewnej o 5% wyższych w I poł. br. Jest to zatem wzrost o 560 tys. t w skali roku do poziomu 11,4 mln t. Jesli porównamy obecny wolumen z I poł. 2013, jest on o 4% wyższy.
     

    Takie wysokie tempo wzrostu było napędzane przez pięć krajów: Hiszpanię, Włochy, Niemcy, Holandię oraz Polskę, które łącznie odpowiadały za 62% ubojów w UE w I poł. br.

    Największy przyrost, o 164 tys. t (9% w skali roku), miał miejsce na rynku hiszpańskim. Następnie kolejno o 105 tys. t we Włoszech (16%), 70 tys. w Niemczech (3%), 54 tys. w Holandii (8%) oraz 44 tys. t w Polsce (5%).

    Równocześnie konsumpcja wieprzowiny na rynku UE w br., powinna w ocenie KE zwiększyć się o 0,7kg na mieszkańca, czyli o 2,1% w stosunku do 2014 r. Oznacza to lekkie wyhamowanie w odniesieniu do 2014 r., kiedy spadek cen wieprzowiny wpłynął na wzrost spożycia średnio o 1kg na mieszkańca.
    źródło: BGŻ BNP Paribas 

     

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Ciągnik wylądował w rowie. Traktorzysta uwięziony w kabinie

    W dniu 15.11.2022 r. około godziny 14:30 do Stanowiska Kierowania Komendanta Powiatowego PSP w Nysie wpłynęło zgłoszenie o wypadku...

    Więcej artykułów