0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

wtorek, 26 września, 2023
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    Róże karnawałowe

    Najnowsze

    W oczekiwaniu na tłustoczwartkowe pączki i faworki, proponuję trochę zapomniane róże karnawałowe.Może są trochę bardziej pracochłonne niż faworki ale pięknie wyglądają.

    Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, jednak jest niezawodny.

    Składniki na ciasto:
    • 400 g mąki pszennej tortowej
    • szczypta soli
    • 50 g masła (3 – 4 łyżki)
    • 1 jajko
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
    • 1 łyżka spirytusu lub octu

    Olej lub inny tłuszcz do smażenia.

    Marmolada lub owoc granatu.

    Cukier puder.

    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozetrzeć je dokładnie, najpierw widelcem a następnie palcami, razem z mąką.
    Oddzielnie utrzeć jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą masę.
    Do mąki z masłem dodać masę jajeczną, wszystko wymieszać. Następnie dodaćśmietanę i spirytus lub ocet i jeszcze raz wszystko wyrobić dokładnie ręką łącząc składniki w jednolitą kulę. CIasto powinno być twarde i zbite. Podobnie jak inne kruche ciasta, włożyć ciasto owinięte folią do lodówki na około godzinę. 

    Po tym czasie wyjąć część ciasta, resztę pozostawiając w lodówce, aby nie obeschło. Partię ciasta rozwałkowac na nieduży placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie złożyć i rozwałkować. Czynność powtórzyć kilka razy, wtedy do ciastawtłoczymy dużo powietrza i podczas smażenia ciasto będzie się ładnie rozwarstwiać oraz będzie bardzo kruche.

    Ciasto ostatecznie rozwałkować na cieniutki placek i trzema szklankami o różnej średnicy wyciąć po tyle samo krążków. Każdy krążek naciąć w kilku miejscach, przy krawędzi. Składać krążki, jeden na drugi od największego do najmniejszego, mocna dociskając na środku, aby się skleiły.

    Smażyć w głębokim tłuszczu, układając najmniejszym krążkiem do doły, po chwili przekręcić i smażyć jeszcze chwilę.

    Osączyć na ręczniku papierowym, potem posypać sukrem pudrem a na środek włożyć odrobinę konfitury, lub kilka ziarenek granatu.

    Wersja light.

    Zamiast smażyć w głebokim tłuszczu, można róże piec kilka minut w piekarniku, ok. 20 min. w temp. 1800C. Będą bardziej płaskie i oczywiście będą miały trochę inny smak, ale dzięki temu można zwiększyć limit pączków za klika dni.

    Smacznego!

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    11 i 12 ognisko afrykańskiego pomoru świń

    Główny Lekarz Weterynarii poinformował o wyznaczeniu 11 i 12 ogniska ASF u świń w Polsce w 2023 roku. Ognisko ASF...

    Więcej artykułów