0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

niedziela, 8 września, 2024
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    Róże karnawałowe

    Najnowsze

    W oczekiwaniu na tłustoczwartkowe pączki i faworki, proponuję trochę zapomniane róże karnawałowe.Może są trochę bardziej pracochłonne niż faworki ale pięknie wyglądają.

    Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, jednak jest niezawodny.

    Składniki na ciasto:
    • 400 g mąki pszennej tortowej
    • szczypta soli
    • 50 g masła (3 – 4 łyżki)
    • 1 jajko
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
    • 1 łyżka spirytusu lub octu

    Olej lub inny tłuszcz do smażenia.

    Marmolada lub owoc granatu.

    Cukier puder.

    Mąkę przesiać do miski, dodać sól i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozetrzeć je dokładnie, najpierw widelcem a następnie palcami, razem z mąką.
    Oddzielnie utrzeć jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą masę.
    Do mąki z masłem dodać masę jajeczną, wszystko wymieszać. Następnie dodaćśmietanę i spirytus lub ocet i jeszcze raz wszystko wyrobić dokładnie ręką łącząc składniki w jednolitą kulę. CIasto powinno być twarde i zbite. Podobnie jak inne kruche ciasta, włożyć ciasto owinięte folią do lodówki na około godzinę. 

    Po tym czasie wyjąć część ciasta, resztę pozostawiając w lodówce, aby nie obeschło. Partię ciasta rozwałkowac na nieduży placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie złożyć i rozwałkować. Czynność powtórzyć kilka razy, wtedy do ciastawtłoczymy dużo powietrza i podczas smażenia ciasto będzie się ładnie rozwarstwiać oraz będzie bardzo kruche.

    Ciasto ostatecznie rozwałkować na cieniutki placek i trzema szklankami o różnej średnicy wyciąć po tyle samo krążków. Każdy krążek naciąć w kilku miejscach, przy krawędzi. Składać krążki, jeden na drugi od największego do najmniejszego, mocna dociskając na środku, aby się skleiły.

    Smażyć w głębokim tłuszczu, układając najmniejszym krążkiem do doły, po chwili przekręcić i smażyć jeszcze chwilę.

    Osączyć na ręczniku papierowym, potem posypać sukrem pudrem a na środek włożyć odrobinę konfitury, lub kilka ziarenek granatu.

    Wersja light.

    Zamiast smażyć w głebokim tłuszczu, można róże piec kilka minut w piekarniku, ok. 20 min. w temp. 1800C. Będą bardziej płaskie i oczywiście będą miały trochę inny smak, ale dzięki temu można zwiększyć limit pączków za klika dni.

    Smacznego!

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Będzie II nabór wniosków o na wymianę pokryć dachowych w gospodarstwach

    Zainteresowani wsparciem na wymianę w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych wykonanych z materiałów zawierających azbest z dofinansowaniem będą się mogli...

    Więcej artykułów