Według KE, w najbliższym dziesięcioleciu dostawy mleka we UE będą zwiększać się przeciętnie w tempie 0,9% rocznie, łącznie o prawie 15 mln t do 164 mln t w 2025 r.
W szczególności produkcja będzie rozwijać się w Irlandii, Polsce, Danii, Estonii i na Łotwie. Przewiduje się, że kraje te w 2025 r., razem z Niemcami, Francją, Wielką Brytanią i Holandią będą odpowiadały za 74% produkcji mleka, podczas gdy w 2015 r. odsetek ten wyniesie 72%.
W związku z tym koncentracja produkcji mleka między krajami UE będzie postępować tylko w ograniczonym zakresie. Według KE, ceny skupu mleka w UE do 2020 r. będą oscylować w granicach 32-33 EUR za 100 kg (około 1370 zł za 100 kg, czyli około 1,37 za 1 kg przy kursie za 1 euro 4,30 zł).
Przedział ten jest niższy od zakładanego w prognozach z roku ubiegłego, jednak jak zaznacza KE, oczekuje się również, że koszty pasz i energii będą niższe, niż zakładano przed rokiem.
Zobacz również: