W I kwartale 2015 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.:
– serów (podpuszczkowych, pleśniowych, kozich, owczych, topionych),
– serków smakowych (homogenizowanych, do smarowania itp.),
– mlecznych napojów fermentowanych, tłuszczów mlecznych,
– musztardy, chrzanu, majonezów i sosów majonezowych,
– napojów spirytusowych (w tym przede wszystkim wódki i likierów), owoców cytrusowych, kiwi, winogron, grejpfrutów, awokado, ananasów, mango oraz papryki i sałaty.
Ponadto w zakresie znakowania kontrolą objęto analogi przetworów mlecznych.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
– niezgodnej z deklaracją producenta (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości tłuszczu oraz obecności mleka krowiego w produkcie kozim – w przypadku przetworów mlecznych,
– obecności niedeklarowanej substancji konserwującej, zaniżenia kwasowości – w przypadku chrzanu,
– zaniżenia zawartości soli oraz obecności zanieczyszczeń mineralnych – w przypadku musztardy,
– niezgodnej z deklaracją producenta (tj. zawyżonej i zaniżonej) zawartości tłuszczu, soli, żółtka jaja, substancji konserwujących– w przypadku majonezów i sosów majonezowych,
– zaniżenia zawartości alkoholu etylowego w stosunku do deklaracji – w przypadku napojów spirytusowych.
W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
– wydali 132 decyzje administracyjne, w tym: − 99 decyzji nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom (w tym prawidłowego oznakowania, ponownego przerobu, przeklasyfikowania), − 18 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę niemal 29 tys. zł, − 15 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych,
– nałożyli 80 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 17 tys. zł.