Stosowanie środków ochrony roślin ze względu na rodzaj uprawy jest bardzo zróżnicowane, przy czym generalnie najwięcej środków na jednostkę powierzchni stosuje się w uprawach sadowniczych i warzywniczych. W 2013 r. wskaźnik zużycia środków ochrony roślin w substancji czynnej na 1 ha uprawy jęczmienia jarego wynosił 0,59 kg (w 2009 r. – 0,72 kg), rzepaku ozimego – 1,97 kg (w 2008 r. – 2,15 kg), buraka ćwikłowego – 0,84 kg, malin – 2,02 kg oraz wiśni – 5,36 kg (w 2009 r. – 7,22 kg).
W uprawie malin i wiśni największy udział w zużyciu stanowiły środki grzybobójcze i bakteriocydy (w przeliczeniu na substancje czynne odpowiednio 97,3%, i 94,0%. W uprawie buraka ćwikłowego użytkownicy stosowali przede wszystkim środki chwastobójcze – 76,4% substancji czynnej. W uprawie jęczmienia jarego i rzepaku ozimego znaczące zastosowanie miały środki chwastobójcze (odpowiednio 69,4%, i 61,5%), fungicydy (odpowiednio 23,8%, i 22,2%) oraz regulatory wzrostu roślin (odpowiednio 4,8%, i 4,3%).