Na krajowym rynku żywca wieprzowego utrzymuje się sezonowy spadek cen. W dniach 24–30.10.2016 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną przeciętnie płaciły 4,88 zł/kg, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 10% mniej niż przed miesiącem.
Jednocześnie żywiec wieprzowy był o 13% droższy niż porównywalnym okresie 2015 r. Wieprzowina tanieje również na rynku unijnym. W końcu października br. cena zakupu świń rzeźnych klasy E w UE (dane KE) wyniosła przeciętnie 152,55 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu i o 9% mniej niż przed miesiącem.
Żywiec ten był jednak o 9% droższy niż przed rokiem. Ceny żywca wieprzowego w porównaniu z poprzednim tygodniem obniżyły się w dwudziestu krajach UE, w sześciu nie uległy zmianie, a wzrosły w Finlandii i Wielkiej Brytanii.
W Polsce cena tego żywca wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 149,50 EUR za 100 kg. Niższe niż w naszym kraju ceny świń rzeź- nych tej klasy odnotowano m.in. w: Holandii (135,38 EUR/100 kg), Belgii (136,80 EUR/100 kg), Danii (141,83 EUR/100 kg), Hiszpanii (146,87 EUR/100 kg) i we Francji (148,00 EUR/100 kg).