0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

czwartek, 19 września, 2024
0,00 zł

Brak produktów w koszyku.

    Sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny powinna zacząć się poprawiać

    Najnowsze

    W raporcie Komisji Europejskiej z grudnia minionego roku (Medium-term prospects for EU agricultural markets and income 2015-2025) eksperci unijni wskazują, że po trudnych dla sektora latach 2011-2012, kiedy w życie weszły normy dotyczące dobrostanu świń a produkcja wykazywała tendencje spadkowe, w latach 2014-2015 trend ten się odwrócił.

    Odbudowa produkcji wynikała z poprawy infrastruktury hodowli trzody oraz stosunkowo niskich ceny pasz. Zdaniem Komisji, w latach 2015-2025 obserwować będzie można wyhamowanie tempa wzrostu produkcji do średniego poziomu 0,2% rocznie. Do takiego spowolnienia dynamiki przyczynią się czynniki związane z ochroną środowiska naturalnego i spadkiem spożycia w krajach członkowskich. Stąd też dla dalszego rozwoju unijnego sektora wieprzowiny kluczowe znaczenie będzie miał eksport wieprzowiny na rynki trzecie.

    Szczególnie wyraźny wzrost konsumpcji wieprzowiny na świecie będzie można zaobserwować w Azji oraz w Afryce Subsaharyjskiej. Ważną rolę pełnić będą Chiny, gdzie popyt importowy na wieprzowinę w latach 2015-2025 powinien wzrosnąć dwukrotnie. Oczekuje się, że w analizowanym okresie zapotrzebowanie na import surowca zwiększy się o 650 tys. ton. Związane jest to częściowo z przekierowaniem handlu z Hongkongu do Chin.

    Wieprzowina będzie się cieszyć również rosnącym zainteresowaniem na rynkach wschodnich, w tym głównie w Rosji. Tym niemniej popyt na tym rynku będzie pokrywany głównie przez dynamicznie rozwijający się krajowy sektor mięsa czerwonego. Dla Wspólnoty ważnymi odbiorcami surowca pozostawać będą: Japonia, Korea Południowa, kraje bałkańskie oraz Filipiny. Ten ostatni partner handlowy, z liczbą ludności na poziomie 100 mln mieszkańców, importuje obecnie około 122 tys. ton unijnej wieprzowiny. Eksport na ten rynek pozostanie najprawdopodobniej na podobnym poziomie również w kolejnych latach.

    Opierając się na danych dotyczących wzrostu zapotrzebowania na wieprzowinę na rynkach światowych, Komisja prognozuje, że w latach 2015-2025 będzie można obserwować 27% wzrost eksportu wieprzowiny (o 550 tys. ton) ze Wspólnoty. Tym samym w 2025 r. na rynki trzecie powinno trafić 2,6 mln ton unijnej wieprzowiny. Eksport będzie siłą napędową dla sektora wieprzowiny w Unii, szczególnie, że konsumpcja tego gatunku mięsa we Wspólnocie, głównie w „starych” krajach członkowskich, będzie tracić na rzecz rosnącego spożycia mięsa drobiowego.

    Komisja Europejska prognozuje spadek spożycia wieprzowiny per capita w UE-28 z 32,6 kg/osobę w 2015 r. do 31,8 kg/osobę w 2025 r. W tym w krajach UE-15 z 32,2 kg/osobę w 2015 r. do 31,1 kg/osobę w 2025 r. Tendencje spadkowe będą jednak hamowane przez wzrost konsumpcji w nowych krajach członkowskich z 34,1 kg/osobę w 2015 r. do 34,9 kg/osobę w 2025 r., co będzie wspierane przez rosnące spożycie wieprzowiny przede wszystkim w Polsce i Rumunii.

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę podać swoje imię tutaj

    Będzie II nabór wniosków o na wymianę pokryć dachowych w gospodarstwach

    Zainteresowani wsparciem na wymianę w gospodarstwach rolnych pokryć dachowych wykonanych z materiałów zawierających azbest z dofinansowaniem będą się mogli...

    Więcej artykułów