W dniach 19–25.10.2015 r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za żywiec wieprzowy płaciły średnio 4,39 zł/kg, o 2 gr/kg mniej niż tydzień wcześniej.
Ten gatunek żywca był także o 5,5% tańszy niż przed miesiącem i o 5% tańszy niż przed rokiem. Przeciętna wspólnotowa cena zakupu świń rzeźnych (według Komisji Europejskiej) wyniosła 141,24 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 4% niższa niż przed miesiącem oraz o 1% niż- sza niż rok wcześniej.
W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy (w przeliczeniu na walutę unijną) płacono 137,21 EUR/100 kg. Było to więcej niż: w Holandii, Belgii, Danii, Hiszpanii, we Francji i w Portugalii.
Natomiast w dniach 19–25.10.2015 r. na krajowych targowiskach za 1 prosię płacono przeciętnie 147 zł, o 1% mniej niż tydzień wcześniej i o 2% mniej niż przed miesiącem. Jednocześnie prosięta były o 6,5% tańsze niż rok wcześniej.