Majowy weekend nie zachęca pogodą do grillowania, jeżdzenia na rowerze czy chociażby spacerów. Dlatego mamy dla Was propozycję na dzisiejszy wieczór. Pyszne ciasto, które jest jednak dość pracochłonne, aby przygotowywać je na "zwykły" deser.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru
jajko+ żółtko
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 łyżeczki sody
Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie podzielić na ok 13-15 części, każdą z nich po kolei rozwałkowywać cieniutko na papierze do pieczenia (formatu tortownicy o średnicy 24cm). Piec w temp 1800C, aż się lekko zrumienią. Na upieczenie wszystkich placków trzeba sobie zarezerwować ok. 1,5 godziny.
Składniki na masę:
1 litr śmietany 30-36%
400g śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
aromat waniliowy
2 łyżki soku z cytryny
Obie śmietany mocno ubić, dodać cukier puder i sok. Chwilkę poubijać. Każdy placek smarować masą i układać jeden na drugim. Ostatni lekko posmarować kremem i posypać startą czakoladą, pokruszonymi herbatnikami lub kawą.
Smacznego