-9.8 C
Warszawa
poniedziałek, 3 października, 2022
    0,00 zł

    Brak produktów w koszyku.

    Trwają przeloty gęsi

    Najnowsze

    Trwają przeloty gęsi, które odbywają się w lutym-marcu i wrześniu-listopadzie.

    Gęś gęgawa (Anser anser) to duży ptak z rzędu blaszkodziobych, rodziny kaczkowatych, podrodziny gęsiowatych i szczepu gęśców. Ptak ten jest przodkiem gęsi domowej.

    Gęś gęgawa jest ptakiem lęgowym. Zimuje w Wielkiej Brytanii, Holandii, Hiszpanii oraz wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego, do Polski przylatuje w lutym i marcu. Odlatuje na przełomie października i listopada, a czasami zostaje w naszym kraju przez cały rok (zwłaszcza nad morzem). Gniazduje w północnej i zachodniej części kraju, czasami spotykana jest tez na Śląsku.

    Długość ciała dorosłej gęsi gęgawy sięga 100 cm, rozpiętość skrzydeł to około 150 cm, a waga 2,5-6 kg. Ogólna barwa jej upierzenia jest szaropopielata, spód jest nieco jaśniejszy i ma delikatne, ciemniejsze prążkowania. Brzuch i podogonie są białe, wierzch i boki mają ciemne prążki. Na szyi znajdują się podłużne pręgi. Nogi są różowe, dziób pomarańczowy. Nie obserwuje się dymorfizmu płciowego – samce i samice są identycznie upierzone.

    Gęś gęgawa odżywia się pokarmem roślinnym (korzonki, zboża, nasiona, trawy) które zbiera na lądzie i w wodzie. Zakłada gniazda wśród traw i trzcin, wybiera z reguły miejsca usytuowane na suchych wzniesieniach. Gniazdo zbudowane jest na ogół ze szczątków roślinnych, a zagłębienie usłane jest miękkim puchem i trawą. Raz do roku składa 3-7 kremowych jaj (czasami jest ich nawet 15), które wysiaduje przez niespełna miesiąc. Gąsior nie uczestniczy w wysiadywaniu jaj, ale pełni rolę strażnika gniazda. Pisklęta opuszczają gniazdo już kilkanaście godzin po wykluciu, ale jeszcze przez jakiś czas przebywają pod troskliwą opieką rodziców. Dojrzałość osiągają około 3 roku życia.

    Gęsi gęgawy są ptakami długowiecznymi – mogą żyć nawet kilkadziesiąt lat. Około 2-3 roku życia łączą się w pary, które są wyjątkowo trwałe – rozpadają się na ogół dopiero w momencie śmierci jednego z partnerów.

    Wymiary średnie 

    – Długość ciała 85-100cm
    – Rozpiętość skrzydeł ok 150, cm
    – Masa ok. (samica) 4000g – (samiec) 5000 g

    - Reklama -

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Proszę wpisać swój komentarz!
    Proszę wpisać swoje imię tutaj

    Do końca czerwca podczas pracy zginęło aż 22 rolników

    W I półroczu 2022 roku do Placówek Terenowych i Oddziałów Regionalnych KRUS zgłoszono 5 862 zdarzenia wypadkowe, o 155...
    - Reklama -

    Więcej artykułów

    - Reklama -