Będzie to możliwe dzięki wchodzącej w życie 1 września br. nowelizacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Nowe przepisy przewidują, że w szkołach, z wyłączeniem szkół dla dorosłych, przedszkolach i tzw. innych formach wychowania przedszkolnego nie będzie można sprzedawać niezdrowej żywości, np. chipsów czy fast foodów. Zakazane będzie też podawanie i reklamowanie tzw. „śmieciowego jedzenia” w tych placówkach. Za nieprzestrzeganie zakazu będą grozić kary pieniężne od 1 tys. do 5 tys. zł. Dyrektor placówki będzie mógł też rozwiązać umowę z firmą cateringową lub właścicielem sklepiku.
Grupy produktów spożywczych, które będzie można sprzedawać dzieciom i młodzieży określił w rozporządzeniu z 26 sierpnia 2015 r. Minister Zdrowia. W przepisach wykonawczych są też zapisane wymagania, jakie będzie musiało spełniać jedzenie podawane np. w szkolnych stołówkach. Dodatkowo dyrektor placówki będzie mógł ustalić w porozumieniu z radą rodziców szczegółową listę produktów dopuszczonych do sprzedaży lub podawania dzieciom i młodzieży.
Sejm uchwalił ustawę 28 listopada 2014 r. 17 grudnia 2014 r. ustawa została podpisana przez prezydenta.