Jak podaje GUS w 2015 r. ceny żywności obniżyły się w porównaniu z 2014 r. o 1,8% (wobec spadku o 0,9% obserwowanego w 2014 r.). Najbardziej potaniało masło (o 10,1%). Mniej niż w 2014 r. konsumenci płacili za cukier (o 9,0%), tłuszcze roślinne (o 3,4%) oraz mięso (przeciętnie o 3,0%, w tym mięso wieprzowe – o 6,0%, drobiowe – o 4,1%, wędliny – 1,6%, wołowe – o 1,1%, przy wzroście cen mięsa cielęcego – o 1,1%).

Niższe były ceny artykułów w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 2,9%, w tym serów i twarogów – o 4,4%, mleka – o 3,7%, jaj – o 2,0% oraz jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych – o 0,8%). W 2015 r. obserwowano spadek cen mąki (o 2,1%), warzyw (o 0,7%) oraz makaronów i produktów makaronowych (o 0,6%). Tańsze niż w 2014 r. były także ryby i owoce morza (o 0,3%) oraz pieczywo (o 0,2%).

Podrożały natomiast czekolada (o 2,7%) oraz owoce (o 1,7%). W 2015 r. konsumenci mniej niż w 2014 r. płacili za napoje bezalkoholowe (o 0,4%, wobec spadku cen o 0,3% w 2014 r.), w tym za wody mineralne lub źródlane oraz soki owocowe i warzywne – po 1,5%, przy wzroście cen kakao i czekolady w proszku – o 2,8%, kawy – o 1,2% i herbaty – o 0,6%.

W porównaniu z 2014 r. podrożały wyroby tytoniowe – o 3,3% oraz napoje alkoholowe – o 0,1% (w 2014 r. odnotowano wzrost odpowiednio o 7,0% i 1,9%).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj